Είστε εδώ
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Επιστολή του Δημάρχου στο ΤΑΙΠΕΔ για το ΠΑΛΑΙ !

Επιστολή του Δημάρχου στο ΤΑΙΠΕΔ για το ΠΑΛΑΙ !

Ο  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ!

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

gmarkoΑξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αξιότιμε κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,
Ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος στο Γαλάτσι, εκφράζοντας την ομόθυμη θέληση όλου του φάσματος της περιοχής, σύμφωνα και με ομόφωνες αποφάσεις προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης που εννοεί να έχει «συνέχεια» στη λειτουργία της, σας γνωρίζω ότι για λόγους πραγματικού δημόσιου, κι όχι τοπικού μόνο, συμφέροντος, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την προωθούμενη ανάθεση, μέσω «διεθνούς» ή όχι διαγωνισμού, της ολυμπιακής εγκατάστασης Γαλατσίου σε ιδιώτη με μακροχρόνια μίσθωση.

Είναι υποχρέωση του φορέα σας να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο «επενδυτή» ότι, σε κάθε φάση του ενδιαφέροντός του, θα έχει απέναντί του τη Δημοτική αρχή μας και την ευρύτερη κοινωνία, η οποία έχει συσπειρωθεί στο διαδημοτικό μαζικό φορέα με τον εύγλωτο τίτλο «Κίνηση φορέων και πολιτών Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας και Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Δ. Αθηναίων για τη διάσωση του Παλαί», όπως σχετικό ψήφισμά του που σας έχει κοινοποιηθεί με το υπ’ αριθ. 1016/55 /61/4.7.14 πρωτόκολλο του ΤΑΙΠΕΔ. Με τη θέση μας συμπίπτει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ν.Ιωνίας, στα όρια του οποίου ευρίσκεται η εγκατάσταση και βέβαια οι φορείς και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής που στενάζει από την έλλειψη υποδομών αθλητισμού και χώρων πολιτισμού.

Αρκετά πλέον με τις βιτρίνες. Υπάρχουμε κι εμείς που επάνω μας “πέρασαν” οι ολυμπιακοί αγώνες, χωρίς κανένα απολύτως αντισταθμιστικό όφελος στην περιοχή μας, παρά μόνο καυσαέριο, κυκλοφοριακή συμφόρηση και περιφρόνηση, όπως προκύπτει από την κραυγαλέα αθέτηση δημόσιων διαβεβαιώσεων των πρωθυπουργών και των υπουργών της κρίσιμης δεκαετίας. Υπάρχουμε κι εμείς που επιμένουμε να κατοικούμε στις υποβαθμισμένες περιοχές μας με τα πολλά «σύγχρονα» κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, παραβατικότητα, πληθυσμιακή αλλοίωση, απουσία υποδομών, βία…) που η κρίση τους προσδίδει εκκρηκτική διάσταση και που το χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας, δηλαδή στο αύριο της πατρίδας μας, δεν μας επιτρέπει να αδρανήσουμε μπροστά στο «έγκλημα» της εμπορευματοποίησης μιας εγκατάστασης που χτίστηκε για «κυψέλη αθλητισμού – πολιτισμού» κι όχι για εύκολη κερδοσκοπία.Σας πληροφορούμε ότι έχουμε ήδη αποφασίσει σε σχέδιο κλιμακωτών αντιδράσεων στο διαγωνισμό σας με διαρκώς εντεινόμενες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,

Είμαστε διατεθειμένοι, παράλληλα με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, να σας εξηγήσουμε αναλυτικά τους λόγους του πραγματικού εθνικού συμφέροντος που επιβάλει την ακύρωση του διαγωνισμού.Ενδεικτικά αναφερόμαστε στην πρόσοδο που, χωρίς καμία άλλη εμπορική κερδοσκοπική δραστηριότητα, θα έχει στα 40 χρόνια ο επενδυτής, μόνο από την εκμετάλλευση των 369 υπαίθριων θέσεων πάρκινγκ της εγκατάστασης που μπορεί να τετραπλασιασθούν (πλέον 1197 υπόγειων  θέσεων ως Μ.Π.Ε. της Sonae Sierra Ακροπόλ Χαραγκιώνης) από την αναμενόμενη έλευση του Μετρό στην περιοχή, ήτοι ποσό πέραν της τάξης των 100.000.000 ευρώ. Πρόκειται για πρόσοδο που προσδιορίζει και ανεβάζει την αξία του χώρου με οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να κηρύσσει άκυρους – έκπτωτους τους όρους του διαγωνισμού για την παραχώρηση (με αντάλλαγμα μικρότερο του ανωτέρω ποσού) γιατί, υπό αυτά τα δεδομένα, τυχόν συνέχιση του διαγωνισμού και εμμονή στην παραχώρησή του με μικρότερο ποσό από αυτό που προαναφέρθηκε καθιστά υπόλογους όλους τους εμπλεκόμενους και θα επιφέρει ποινικές κι άλλες κυρώσεις.Μέσα από το παραπάνω ποσό που προκύπτει από μετριοπαθή υπολογισμό ενοικίασης των θέσεων πάρκινγκ σε ημερήσια, μηνιαία και ετήσια βάση, αποκαλύπτεται αφενός ο τρόπος που μπορεί να συντηρηθεί το Παλαί και αφετέρου ότι συνιστά «χάρισμα» σε όποιον ανάδοχο που, όχι μόνο δεν θα βάλει χρήματα από τη τσέπη του, αλλά θα «τα οικονομήσει» κιόλας σε βάρος του Δημόσιου κι όλων μας.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,

Συμφέρον είναι ο δημόσιος βίος να πορεύεται δημοκρατικά και αξιόπιστα. Υποχρεωτικά, όμως, μπαίνει θέμα ελέγχου και λογοδοσίας στη δικαιοσύνη όταν λαμβάνονται αποφάσεις που ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον και χαρίζουν έναντι αναξιόχρεου ανταλλάγματος την εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου σε ιδιώτες. Γιατί η υπεραξία του χώρου των 90 περίπου στρεμμάτων του Παλαί, είναι τεράστια, ο δε φυσικός ιδιοκτήτης του, δηλαδή ο Δήμος μας, ούτε καν προσχηματικά δεν ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες και κινήσεις του φορέα σας, του ΤΑΙΠΕΔ, με τις οποίες ο χώρος αυτός, που ο Έλληνας πολίτης και φορολογούμενος πλήρωσε αδρά για την αγορά της έκτασης και την κατασκευή της εγκατάστασης, προορίζεται για άλλες χρήσεις και για ιδιώτες.Χρέος, συνεπώς, του αυτοδιοικητικού φορέα είναι, με την άσκηση κάθε θεμιτού και νόμιμου μέσου, να μη δεχθεί τη μετατροπή και τη χρήση του Παλαί, έστω και μερικώς, σε εμπορικό κέντρο με ήπιες η κανονικές χρήσεις, ούτε να επιτρέψει σε κανένα οργανωμένο συμφέρον να χρησιμοποιήσει ως όχημα και πρόσχημα άστεγα αθλητικά σωματεία για να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο.

– Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, στα Υπουργεία Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας, στα κόμματα της Βουλής, και στη Βουλή των Ελλήνων.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΑΤΣΙΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

Σχετικά άρθρα

Πάνω