Είστε εδώ
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΕΡΜΗΝΕΙΑ μιας ΗΤΤΑΣ – ΑΠΟΤΥΧΙΑ ή ΕΥΚΑΙΡΙΑ;

ΕΡΜΗΝΕΙΑ μιας ΗΤΤΑΣ – ΑΠΟΤΥΧΙΑ ή ΕΥΚΑΙΡΙΑ;

“Victory has a thousand fathers, but defeat is an orphan.”
John F. Kennedy

Στο κόσμο των σπόρ δεν υπάρχει αθλητής – προπονητής – φίλαθλος που να του αρέσει να χάνει! Περισσότερο μάλλον στους αθλητές οι oποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους αντιπάλους τους , τους συναθλητές τους, τους προπονητές τους ακόμα και τους φιλάθλους. Το αρνητικό αποτέλεσμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού και μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι κανένας αθλητής  δεν γνώρισε την επιτυχία χωρίς πρώτα να γνωρίσει την αποτυχία.

Αλλά μήπως η κάθε αποτυχία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επόμενη επιτυχία;

Η απογοήτευση, ο θυμός, η λύπη είναι συναισθήματα που λογικά  κυριαρχούν μετά την ήττα σε έναν αmJordanγώνα.  Όλα αυτά όμως είναι στοιχεία που οδηγούν σε  μείωση της  αυτοπεποίθησης! Πως πρέπει επομένως να αντιδράσει ο αθλητής, η ομάδα;  Να αναλύσει τα αίτια της ήττας, να αξιολογήσει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, και να τα βελτιώσει!!!

Ενώ η χαρά και τα πανυγήρια της νίκης κρύβουν “κάτω από το χαλί” τις όποιες αδυναμίες, η ήττα δίνει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μελλοντικές επιτυχίες μέσα από ποιοτική προπόνηση και αγωνιστική βελτίωση. Η απονομή ευθυνών σε άτομα και καταστάσεις για την ήττα  που έχει γίνει ΔΕΝ διορθώνουν την ήττα, αλλά πιθανότατα προετοιμάζουν το έδαφος και για νέα ήττα της ίδιας αιτιολογίας.  Το μυστικό είναι η αποδοχή των προβλημάτων που οδήγησαν στην ήττα και η συνεχής προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων για αυτά τα προβλήματα. Και οι λύσεις έρχονται μέσα από Προπόνηση – Προσωπική Βελτίωση – Συνεχή Παρότρυνση – Ομαδική Επιδοκιμασία – ΣΤΟΧΟ!!!

Οι μεγάλοι αθλητές, και κατ’ επέκταση οι μεγάλες ομάδες, γίνονται πάντα καλύτεροι μετά από τις ήττες τους! Κρατήστε την παρακάτω ακροστοιχία σαν δίδαγμα από μια αποτυχία και αρπάξτε την ευκαιρία για τη τελική σας επιτυχία!

Αφησε πίσω την ήττα σου όσο πιο γρήγορα μπορείς!

Προσπάθησε να μάθεις από τα λάθη σου

Ολα χρειάζονται συνεχή προσπάθεια

Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο

Υπάρχει πάντα χώρος για κατανόηση και σύμπνοια

Χρειάζεται υπομονή και δουλειά η επιτυχία

Ισχυροποίησε την αυτογνωσία σου και αυτοπεποίθησή σου

Αποδέξου την αποτυχία ως ένα απαραίτητο σύντομο στάδιο από όπου θα περάσεις στο δρόμο προς την κορυφή της επιτυχίας.

 

“I can accept failure, everyone fails at something. But I can’t accept not trying. ”
Michael Jordan

Κώστας Κοντώσης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Πάνω