Είστε εδώ
Αρχική > ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ > Μαθήματα Αθλητικού ήθους

Μαθήματα Αθλητικού ήθους

Ο δρόμος του “ευ αγωνίζεσθαι” και της ευγενούς άμιλλας!

Ενα δελτίο τύπου μιας ομάδας μπάσκετ από την Αχαϊα, διδάσκει τις πραγματικές αξίες του Αθλητισμού, τις αξίες της λειτουργίας ενός συλλόγου, του πραγματικού ερασιτεχνικού αθλητισμού και της ανιδιοτέλειας.

Μακάρι όλοι οι Αθλητικοί Σύλλογοι να τηρούσαν τις αξίες αυτές! Διαβάστε το, αξίζει! Επισημάνσεις δικές μας.

Από την πρώτη στιγμή πριν 13 χρόνια που αποφασίσαμε να εμφανιστούμε στα γήπεδα της ΕΣΚΑ-Η σαν ΑΠΣ Σοπωτού, διαλέξαμε τον δρόμο του “ευ αγωνίζεσθαι” και της ευγενούς άμιλλας, θέτοντας ως στόχο την ενίσχυση της ενασχόλησης των νέων με τον αθλητισμό αλλά και την προαγωγή του αθλητισμού σαν δραστηριότητα που συμβάλλει θετικά στην σωματική και ψυχική υγεία.
Σε αυτό το μονοπάτι βαδίζουμε μέχρι σήμερα παραμένοντας πιστοί στις βασικές αρχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού και στις αξίες που μας χαρακτηρίζουν.
Ασχολούμαστε μόνο με την ομάδα μας, δουλεύουμε μόνο μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου και προσπαθούμε μέσα από την προπόνηση να γινόμαστε καλύτεροι.
Έχουμε αγωνιστεί σε όλα τα γήπεδα της περιφέρειας και δεν δημιουργήσαμε ποτέ και πουθενά κανένα απολύτως πρόβλημα !
Έχουμε αγωνιστεί με όλες τις ομάδες των κατηγοριών που συμμετέχουμε. Δεν δημιουργήσαμε ποτέ και πουθενά κανένα απολύτως πρόβλημα !
Δεν έχουμε κληθεί ποτέ σε απολογία για κανένα πειθαρχικό παράπτωμα !
Δεν εμποδίσαμε ποτέ κανέναν αθλητή μας να συνεχίσει την πορεία του σε άλλες ομάδες ακόμα και αν αυτές ήταν ανταγωνιστικές. Δεν ζητήσαμε ποτέ ανταλλάγματα για να συναινέσουμε σε καμία μεταγραφή. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των αθλητών μας και χαιρόμαστε όταν τους βλέπουμε να εξελίσσονται.
Δεν «βαφτίσαμε» άσχετους σαν αθλητές μας για να επηρεάσουμε την έκβαση κάποιου αγώνα ακόμα και όταν το ρόστερ μας ήταν ελλιπές. Σεβόμαστε την προσπάθεια των αντιπάλων μας.
Δεν σχολιάσαμε ποτέ καμία διαιτησία ακόμα και αν κατά την γνώμη μας αδικηθήκαμε. Δεν πιστεύουμε σε σκοτεινά συμφέροντα, σεβόμαστε την προσπάθεια που κάνουν οι διαιτητές και αναγνωρίζουμε το πιθανό ανθρώπινο λάθος.
Είμαστε υπερήφανοι που άνθρωποι που τίμησαν τον σύλλογο μας είτε ως αθλητές, είτε ως προπονητές τώρα έχουν οργανώσει δικές τους ομάδες δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους νέους ανθρώπους να βρουν διέξοδο μέσα από τον αθλητισμό και χαιρόμαστε να τους αντιμετωπίζουμε στο γήπεδο.
Προσφέρουμε απλόχερα την γνώση και τις εμπειρίες μας σε όσους μας ρωτούν.
Μοιραστήκαμε με χαρά την προπόνηση μας με την καλύτερη και πλέον ανταγωνιστική ομάδα του ομίλου μας όταν αυτή δεν έβρισκε γήπεδο. Πάντα έχεις να μάθεις κάτι από τον καλύτερο.
Δεχθήκαμε με χαρά αθλητή που ήρθε να «δοκιμαστεί» σε προπόνηση μας, 4 μέρες πριν αγωνιστούμε εναντίον της ομάδας στην οποία συμμετείχε κανονικά… Απαντήσαμε στο γήπεδο.
Ακούσαμε με έκπληξη προπονητή αντίπαλης ομάδας που στο ημίχρονο έχανε με 21 πόντους αντί να δίνει οδηγίες πως θα παίξει καλύτερα στο 2ο ημίχρονο να παρακινεί τους αθλητές του να μας «σπάσουν τα χέρια»… Απαντήσαμε στο γήπεδο.
Ακόμα και σε μια ξαφνική αναβολή αγώνα που μας επηρέαζε άμεσα, απαντήσαμε στο γήπεδο.
Το ίδιο θα κάνουμε και στην καινούργια πρόκληση που μας περιμένει, αφού ομάδα που αγωνίζεται σε Εθνικές κατηγορίες και ευαγγελίζεται την ανάπτυξη του αθλήματος, για να υποστηρίξει τα συμφέροντα θυγατρική της, δεν σέβεται ούτε την ιστορία της, ούτε την προσπάθεια και τον ιδρώτα των αθλητών μας, και από θέση ισχύος επιβάλει κανόνες που παραβιάζουν το “ευ αγωνίζεσθαι”. Θα απαντήσουμε ξανά στο γήπεδο.
Αυτή είναι η πορεία μας, έτσι έχουμε μάθει. Τα παιχνίδια παίζονται στις 4 γραμμές του γηπέδου. Μπορεί να μας ακολουθεί η φήμη των ρομαντικών, αλλά όταν ο τελευταίος ρομαντικός σταματήσει να ασχολείται με τον αθλητισμό αυτό θα σημάνει και το τέλος του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Για εμάς η κατηγορία που αγωνιζόμαστε δεν είναι αυτοσκοπός. Για εμάς σκοπός είναι να μείνουμε ζωντανοί σαν οργανισμός και να δίνουμε διέξοδο σε κάθε παιδί που θα θελήσει να αφήσει πίσω την απομόνωση των ψηφιακών συσκευών και θα έρθει στο γήπεδο να κοινωνικοποιηθεί, να αγωνιστεί, να χάσει και να μάθει, να κερδίσει και να χαρεί.
Αυτό είναι το βασικό μας κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας και καλούμε όλους όσους πιστεύουν στις βασικές αρχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού να σταθούν αρωγοί δίπλα μας!
 
Για τον ΑΠΣ Σοπωτού
Σταύρος Κουρής
 
 

Σχετικά άρθρα

Πάνω