Είστε εδώ
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Τέλος στην ανεξέλεγκτη αντιγραφή!

Τέλος στην ανεξέλεγκτη αντιγραφή!

ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ και οι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ των SITES – ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙOY!

NOcopyPasteΠολλά sites, κυρίως τα ενημερωτικά, αντιγράφουν ανεξέλεγκτα  κείμενα, εικόνες, σχέδια, φωτογραφίες από άλλα sites ή blogs, χωρίς να έχουν την άδεια των δημιουργών τους. Αυτό, λέγεται σε απλά ελληνικά “ΚΛΟΠΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ”. Με τη ραγδαία αύξηση του internet, άρα και των ιστοσελίδων “ειδήσεων”, πολλοί είναι αυτοί που διατηρούν sites με άρθρα που ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ από άλλα sites, χωρίς να κουνηθούν από τη καρέκλα των γραφείων τους (πιθανότατα του σπιτιού τους).

Το GALATSISPORTS έχει αρκετές φορές δει να αντιγράφονται κείμενά του και, κυρίως, φωτογραφίες του, και κατά καιρούς έχει αναγκαστεί να επικοινωνήσει, είτε προφορικά είτε γραπτά, με ιδιοκτήτες ή και υπαλλήλους αυτών, και να τους επιστήσει τη προσοχή για το αδίκημα στο οποίο υποπίπτουν.

Τη φαινομενική άγνοια των “συναδέλφων” σχετικά με το αδίκημα της Αντιγραφής, ή καλύτερα του COPY – PASTE στη γλώσσα μας, έρχεται να σβήσει μια απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο καταδίκασε μεγάλο πολυδιαφημισμένο portal για κλοπή κειμένου συνέντευξης από ένα συμμετοχικό site που δημοσιεύει πρωτογενές περιεχόμενο. Μάλιστα επέβαλε ποινή 5000€ και υποχρέωσε τον καταδικασθέν site σε ανάρτηση διόρθωσης και δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης.

Αξίζει να τονισθεί ότι  σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-lawyer, η συγκεκριμένη απόφαση ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από όσους προχωρούν σε αναπαραγωγή πρωτογενούς περιεχομένου από την πηγή. Πρώτον θα πρέπει να υπάρχει άδεια του δημιουργού αλλά και παραπομπή με ενεργό σύνδεσμο ή άλλα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η ταυτότητά του δημιουργού κι όχι μόνο του αρχικού μέσου στο οποίο αναρτήθηκε το έργο. Ακόμη θα πρέπει να μην υπάρχει καμία επέμβαση στο περιεχόμενο του έργου αλλά και άμεση αφαίρεση με ταυτόχρονη έκφραση συγγνώμης και παράλειψη εξακολούθησης αυτής της τακτικής (απόδειξη της έλλειψης δόλου).

Για την ενημέρωσή σας, και κυρίως για την ενημέρωση αυτών που συνεχίζουν να μας αντιγράφουν, δείτε το σχετικό άρθρο για την απόφαση στο e-lawyer ΕΔΩ.  

Καλό Φθινόπωρο και Χειμώνα να έχουμε!

Σχετικά άρθρα

Πάνω