Είστε εδώ
Αρχική > Αθλητική Ψυχολογία - Διατροφή > 5 Συμβουλές για την Προπόνηση στις Διακοπές!

5 Συμβουλές για την Προπόνηση στις Διακοπές!

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ του performance22.gr.

beach-volley960x480Η περίοδος των διακοπών προσφέρεται για ξεκούραση, αλλά δεν πρέπει να παραμελούμε το σώμα μας και την προπόνηση!
Γι’ αυτό, ο χρόνος του διαλείμματος από τους αγώνες πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα στην ανάπαυση και τη δουλειά.
Ακολουθείστε τις παρακάτω πέντε συμβουλές για πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη προπόνηση:
1. Εκτιμήστε την ξεκούραση
Οι παίκτες προέρχονται από πέντε σχεδόν μήνες εντατικής δουλειάς. Είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούν την περίοδο των χειμερινών διακοπών, όχι μόνο για να δουλέψουν, αλλά και για να ξεκουραστούν. Τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό, έχουν ανάγκη από ανάπαυση, ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Ιδιαίτερα, οι αθλητές που έχουν κάνει εντατική προπόνηση μεταβατικής περιόδου, κατα την διάρκεια της εβδομάδας προτείνεται να κάνουν μέχρι τρείς φορές την εβδομάδα ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης.
2. Αντιμετωπίστε τους μικροτραυματισμούς
Πολλοί παίκτες ταλαιπωρούνται από χρόνιους μικροτραυματισμούς. Μυϊκοί πόνοι που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πόνοι στις αρθρώσεις, διαρκείς μυϊκοί σπασμοί (πιασίματα), μπορεί να μην κρατούν τους αθλητές και τις αθλήτριες μακριά από την αγωνιστική δράση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η περίοδος αυτή είναι ιδανική για την αποκατάσταση, μιας και δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις. Στην περίοδο των διακοπών εκτός απο ένα βασικό πρόγραμμα συντήρησης, οι παίτκες πρέπει να κάνουν και τις ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις που σχετίζονται με το τυχόν πρόβλημά τους. Κι ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η προπόνηση δεν πρέπει να συνοδεύεται με πόνο.
3. Κάντε ποιοτική προπόνηση
Η περίοδος των διακοπών είναι αφιερωμένη στην ξεκούραση. Η προπόνηση πρέπει να διαρκεί περιορισμένο χρόνο (π.χ 45 λεπτά) και να είναι στοχευμένη. Για παράδειγμα, για έναν μπασκετμπολίστα, είναι προτειμότερο να κάνει διαλειμματική προπόνηση μικρές διάρκειας για να διατηρήσει την αντοχή του, αντί για 30 λεπτά συνεχόμενο τρέξιμο. Το ίδιο ισχύει και για την προπόνηση δύναμης. Θυμηθείτε οτι ο στόχος είναι η διατήρηση της δύναμης που αποκτήθηκε στην μεταβατική περίοδο.
4. Βάλτε ποικιλία στο πρόγραμμα
Με τον τόπο αυτό θα διατηρήστε τη διάθεση των παικτών σε υψηλά επίπεδα κρατώντας το ενδιαφέρον για την προπόνηση αμείωτο. Εφαρμόστε διαφορετικό ασκησιολόγιο, βάλτε συναγωνιστικά παιχνίδια ή προγραμματίστε φιλικά παιχνίδια. Προγραμματίστε σε διαφορετική ώρα της ημέρας την προπόνηση και κάντε ευχάριστες εκπλήξεις στους παίκτες (π.χ. μικρά δωράκια κτλ). Η ποιοτική προπόνηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διάθεση και την ενέργεια των παικτών.
5. Προσέξτε την εξωγηπεδική ζωή
Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τους πειρασμούς αυτών των ημερών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, οτιδήποτε συμβαίνει στην ζωή του αθλητή είναι δυνατόν να επηρεάσει την απόδοση του στο γήπεδο για πολλές ημέρες. Προσοχή λοιπόν στα πολλά και συνεχόμενα ξενύχτια, το ποτό και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και γλυκών. Είναι κοινότυπο να λέγεται κάτι τέτοιο την περίοδο των διακοπών, αλλά είναι πολύ σημαντικό. Ο αθλητής είναι αθλητής 24 ώρες και όχι μόνο την ώρα της προπόνησης.
Καλές Διακοπές!!!

Σχετικά άρθρα

Πάνω