Είστε εδώ
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Μ. ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ:”Τι εστί ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ τελικά…???”

Μ. ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ:”Τι εστί ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ τελικά…???”

Ο Μάριος Δεσποτάκης, γνωστός προπονητής στο ευρύ μπασκετικό έλληνικό τόξο, περιγράφει την ιδέα της δημιουργίας του ΓΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ, που δεν είναι μια στάση στη προπονητική του καριέρα όπως πολλοί νομίζουν, αλλά μια στάση ζωής για το μπάσκετ!

Τον ευχαριστούμε γιατί περιγράφει όλα όσα πολλοί από μας θα θέλαμε να βρίσκαμε στους Συλλόγους της γειτονιάς μας!!!

“Για αρκετά χρόνια γύριζε στο μυαλό μας η ιδέα της δημιουργίας ενός δικού μας αθλητικού σωματείου, μιας ομάδας μπάσκετ που θα είχε τη ‘’σφραγίδα’’ μας σε όλους τους τομείς της λειτουργίας της. Έτσι λοιπόν το 2010, εγώ και η γυναίκα μου (σσ Ελένη Καλαϊτζάκη) αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον ΓΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ  και επιλέξαμε την περιοχή του Μενιδίου για να το κάνουμε.

Τι ακριβώς όμως είναι ο ΓΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ?

Το πρώτο που μας ενδιέφερε ήταν στην δική μας ομάδα να μην υπάρχουν  παθογένειες και αρρωστημένες νοοτροπίες. Φροντίσαμε λοιπόν να βάλουμε τους κανόνες και τις αρχές εκείνες που πραγματικά θα έκαναν αυτόν τον σύλλογο πολύ ξεχωριστό!

Για παράδειγμα, στην ομάδα μας δεν δεσμεύουμε ποτέ κανένα παιδί είτε έχει δελτίο είτε όχι. Δηλαδή οι αθλητές και οι αθλήτριές μας είναι πάντα ελεύθεροι να διαχειρίζονται τον εαυτό τους όπως επιθυμούν, χωρίς η ομάδα να έχει την παραμικρή αξίωση ή απαίτηση σε πιθανή μετακίνησή τους! Πόσα παραδείγματα έρχονται στο μυαλό μας από αθλητές που δεν εξελίχθηκαν επειδή κάποια ομάδα δεν τους άφησε να προχωρήσουν λόγω του περιβόητου ‘’δελτίου’’;

Ο ΓΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ είναι μια Ακαδημία Μπάσκετ. Εφαρμόζουμε σύγχρονα προγράμματα προπόνησης, στοχεύουμε αποκλειστικά στην ατομική βελτίωση των παιδιών σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία τους και φυσικά την κοινωνικοποίησή τους. Από 4 ετών τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν σε ένα ευχάριστο και προστατευμένο περιβάλλον και καλιεργούν την ομαδικότητα, τον σεβασμό και πολλές άλλες αξίες χρήσιμες για τη ζωή τους γενικά. Σίγουρα δεν θα παίξουν όλοι μπάσκετ στο μέλλον, όμως αν υιοθετήσουν τη σωστή νοοτροπία που τους διδάσκουμε, τότε θα έχουν κερδίσει πάρα πολλά!

Τα αγωνιστικά   τμήματα του συλλόγου μας κάνουν πολύ σοβαρή προσπάθεια. Το παιδικό, το εφηβικό και οι κορασίδες μας μετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ ενώ και τα υπόλοιπα τμήματα παίρνουν μέρος σε τουρνουά που διαρκούν όλο το χρόνο.  Εδώ για εμάς τα αποτελέσματα δεν είναι αυτοσκοπός. Η ατομική βελτίωση παραμένει ο βασικός στόχος μας και φροντίζουμε η διαχείριση στους αγώνες να συνάδει με την γενική φιλοσοφία μας.

Για πρώτη φορά φέτος κατεβάσαμε και ανδρική ομάδα. Μάλιστα δείχνει να είναι και ιδιαίτερα δυνατή αγωνιστικά, αποτελούμενη κατά 95% από παιδιά του Μενιδίου! Ο στόχος της δημιουργίας της  πάντως είναι η ύπαρξη  ‘’επόμενης μέρας’’ για τους αθλητές των υποδομών μας. Να ξέρουν δηλαδή τα παιδιά μας ότι υπάρχει προοπτική και μέσα στον σύλλογο, να φιλοδοξούν να βρεθούν στη πρώτη ομάδα και να δουλεύουν γι αυτό.

Οι προπονητές μας φροντίζουμε να υποστηρίζουν τη φιλοσοφία του συλλόγου.  Το ήθος και ο χαρακτήρας είναι βασικά κριτήρια για να έρθει ένας προπονητής κοντά μας, σε συνδυασμό πάντα με τις μπασκετικές γνώσεις και τις παιδαγωγικές ικανότητες που απαιτούνται. Επίσης εδώκαι περίπου 2 χρόνια έχουμε μπει στη διαδικασία δημιουργίας νέων προπονητών! Πιο συγκεκριμένα, δίνουμε τη δυνατότητα σε δικά μας παιδιά που τους ενδιαφέρει η προπονητική, να μπουν στο πρόγραμμά μας δουλεύοντας αρχικά ως βοηθοί στις υποδομές μας και παράλληλα τους επιμορφώνουμε δίνοντας τους υλικό για μελέτη.

Με πολύ αγώνα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε έναν Πρότυπο Σύλλογο, παρά το μεγάλο γηπεδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και ελπίζουμε ότι θα λυθεί σύντομα. Η δυναμική της ομάδας είναι τεράστια και αυτό φαίνεται καθημερινά στις προπονήσεις, στις εκδηλώσεις και στις δράσεις που γίνονται. Η δύναμη της ομάδας είναι οι ίδιοι οι αθλητές της και φυσικά οι γονείς τους οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας ουσιαστικά και με πρωτοφανή ποιότητα! Τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό!

Η ψυχή της ομάδας είναι η Ελένη. Τα πάντα περνούν από αυτήν. 

Η δική μου σχέση με τον σύλλογο είναι πολύπλευρη. Εκτός από συνιδρυτής και διοικητικός παράγοντας, έχω και την τεχνική διεύθυνση του συλλόγου. Η ομάδα δεν μου επηρεάζει τις άλλες προπονητικές μου δουλειές. Το αντίθετο θα έλεγα, αφού μου προσφέρει χαρά και ψυχική ικανοποίηση βλέποντας τα μικρά παιδιά να προοδεύουν και να είναι ευτυχισμένα!

Νιώθω περηφάνια για ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.  Όπου και να βρίσκομαι επαγγελματικά ως προπονητής, η ΑΡΤΕΜΙΣ θέλω να είναι πάντα το μπασκετικό μου ‘’λιμάνι’’,  ο χώρος που θα καθαρίζει το μυαλό μου και θα μου προσφέρει αγνά αθλητικά συναισθήματα και  ικανοποίηση.

Το ταξίδι συνεχίζεται…!!!

Δεσποτάκης Μάριος

Basketball Coach

Σχετικά άρθρα

Πάνω