Είστε εδώ
Αρχική > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Μεγάλη συμμετοχή στον ιστορικό περίπατο!

Μεγάλη συμμετοχή στον ιστορικό περίπατο!

Πραγματοποιήθηκε μ’ επιτυχία το πρωί της Κυριακής 17 Οκτωβρίου ο ιστορικός περίπατος που διοργάνωσε η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ) στο νεότερο Γαλάτσι, τη λεγόμενη Λαμπρινή. Η συμμετοχή Γαλατσιωτών αλλά και άλλων φίλων ήταν μεγάλη. Στη διάρκεια του περιπάτου με στάσεις σε ιστορικά σημεία, ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα…

Από τη διασταύρωση Κουντουριώτου και Τράλλεων,  και την πλημμύρα του 1962, στο πάρκο Ηνιόχου, με το ιστορικό της διεκδίκησής του από τους κληρονόμους Βέικου και τους αγώνες που δόθηκαν από τους κατοίκους για να σωθεί από τη διαχρονική πρόθεση των μετά Παπαδιονυσίου Δημάρχων να το μετατρέψουν σε πάρκινγκ.
Το μοναχικό πεύκο της Δρυάδων (ότι απόμεινε από το παλιό πευκοδάσος), που σκίαζε την ταβέρνα του ’Παμεινώντα του Σιδέρη, εκεί που ο Γιώργης Παπαγεωργίου, ο κανατάς, θυσίασε στην Κατοχή το γαϊδουράκι του για να κεράσει τους γειτόνους.
Στάση στην Εθνική Τράπεζα στην Παπαφλέσσα, όπου στρατοπέδευαν οι Ιταλοί. Στην Πανός με την μικρή γειτονιά των 10-15 οικογενειών που κατοικούσαν σ’ αυτή την ερημιά τη δεκαετία του ’40 και καλλιεργούσαν ότι μπορούσαν για την επιβίωση.
 
Και  όπως οι σύγχρονοι πρόσφυγες, φιλοξενήθηκαν εδώ για μερικούς μήνες το 1946 δυο-τρεις εκατοντάδες επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα Εβραίοι.
Στην Αγίας Ειρήνης ακούστηκαν ιστορίες για το έργο του διυλιστηρίου της ΟΥΛΕΝ και την οξεία δυσπιστία των Γαλατσιωτών να εμπιστευτούν τα επιφανειακά και ασκεπή νερά του, μέχρι και τη δεκαετία του ’50.
 
Τα γεγονότα της Κατοχής, της Απελευθέρωσης και του Δεκέμβρη του ’44: το σαμποτάζ στο νερό που μετέφεραν οι Γερμανοί για τα στρατεύματά τους στην Αφρική, που το οργάνωσε ο Γιώργος Ράνιος, υπάλληλος της εταιρίας, με αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν 350 Γερμανοί, και την κατοπινή του εκτέλεση. Τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 8.10.44 με τους γερμανοτσολιάδες και έσωσε το διυλιστήριο από την καταστροφή που μεθόδευαν οι Γερμανοί για όλες τις υποδομές της Αθήνας. Τ’ αλλεπάλληλα μπλόκα των Γερμανών με τις εκατόμβες των θυμάτων λίγες μέρες πριν την αποχώρησή τους από την πρωτεύουσα (όπως αυτό στις 29.9.1944 στους Αμπελόκηπους, το οποίο κατέληξε στον ομαδικό τάφο των Τουρκοβουνίων), όπου πρωτοστατούσαν οι δοσίλογοι συνεργάτες των κατακτητών.
 
Τέλος στο Παλαί ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ με το ιστορικό της δημιουργίας του, τη σημερινή εξολοκλήρου μη αθλητική, εμπορική του χρήση, και άλλα πολλά και αρκετά ενδιαφέροντα.
Στον περίπατο μέλη της ΟΠΙΑ διάβασαν αποσπάσματα από συνεντεύξεις Γαλατσιωτών, σχετικά με την περιοχή που κάλυψε ο περίπατος. Επισκεφθείτε το Facebook link της ΟΠΙΑ για περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες.
 

Σχετικά άρθρα

Πάνω