Είστε εδώ
Αρχική > Αθλητική Ψυχολογία - Διατροφή > Σεξουαλική παρενόχληση και αθλητισμός!

Σεξουαλική παρενόχληση και αθλητισμός!

Χωρίς άλλα λόγια, αντιγράφουμε από το site του Coach Μάριου Δεσποτάκη 

Γράφει η
Ελένη Καλαϊτζάκη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Προπονήτρια Καλαθοσφαίρισης
 
Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, καλό είναι εμείς που είμαστε μέσα στον αθλητισμό να μην κάνουμε σαν να έχουμε πέσει από τα σύννεφα…
Κάποιοι ψάχνουν να βρουν αποδείξεις που να αποδεικνύει του λόγου του αληθές σε μια περίπτωση ή να ρίξουν την ευθύνη στα θύματα.
Και θα ρωτήσω εγώ, βιασμός, παρενόχληση, αποπλάνηση ανηλίκου, αφορά μόνο περιπτώσεις που το θύμα εξαναγκάζεται με την βία να κάνει κάτι χωρίς την θέληση του ή πρέπει να μας απασχολήσουν οι περιπτώσεις που το θύμα αναγκάζεται ‘’με τη θέληση του ‘’ να ενδώσει ;
 
Κατακριτέος είναι μόνο ο βιαστής, ένας άγνωστος, που μπορεί να αποπλανήσει μια κοπέλα σε ένα σκοτεινό σοκάκι ή και ο άνθρωπος εμπιστοσύνης, ο υπεράνω κάθε υποψίας που θα δράσει μεθοδικά για να καταφέρει αυτό που θέλει;
Πόσες περιπτώσεις προπονητών, παραγόντων κ.α. ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, γνωρίζουμε, που έχουν εκμεταλλευτεί την θέση τους και έχουν αποπλανήσει αγόρια, κορίτσια ή και μεγαλύτερες γυναίκες; Το ότι κάποιος εκμεταλλεύεται την θέση του και το κύρος του προκειμένου να εκμεταλλευτεί κάποιον, είναι λιγότερο λάθος, από την στιγμή που το θύμα συναινεί κάτω από τον φόβο, την ανάγκη ή την ντροπή της αποκάλυψης;
 
Βιασμός και σεξουαλική παρενόχληση, ισχύει και όταν το θύμα ενδίδει όχι επειδή το θέλει , αλλά για όλους τους παραπάνω λόγους.
Ξέρουν καλά πως να δράσουν, πως να πλησιάσουν τα θύματα τους, πως να γίνουν άτομα εμπιστοσύνης. Επιλέγουν άτομα από οικογένειες συνήθως , που δεν έχουν γερές βάσεις, που είναι πιο ευάλωτα. Θα αρχίσουν τα προσωπικά τηλέφωνα, οι συζητήσεις, η συνοδεία μετά την προπόνηση στο σπίτι, μια έξοδος, 2-3 ποτά και θα καταφέρουν εύκολα αυτό που θέλουν. Περιπτώσεις παντρεμένων που το κάνουν αυτό άπειρες φορές…. Άλλων που κάνουν το ίδιο ταυτόχρονα με πολλές παίκτριες επίσης συχνό…
Το ίδιο κατακριτέο είναι όταν γίνεται για ενήλικα άτομα, αλλά τι να πούμε και για αυτούς που ενδιαφέρονται για τρυφερές ηλικίες…. Συχνά φαινόμενα τον τελευταίο καιρό, ανήλικες με 15-20 χρόνια μεγαλύτερους τους. Εκεί πλέον μιλάμε για αποπλάνηση ανηλίκου και φυλάκιση. Εκεί θα πρέπει όποιος αντιλαμβάνεται κάτι ανάλογο να μιλήσει αμέσως, πριν να είναι αργά.
 
Ότι ισχύει για τους ανθρώπους του αθλητισμού ισχύουν για έναν καθηγητή, σχολείου ή Πανεπιστημίου. Για έναν ιερωμένο, για έναν γιατρό, για έναν απλό εργοδότη… Σκεφτείτε πόσα κορίτσια παρασύρονται από το κύρος και την εξουσία αυτών των ανθρώπων και γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης. Είτε με την πραγματική θέληση τους ή με την αναγκαστική συναίνεση τους. Για εμένα και τα δυο είναι το ίδιο κατακριτέα. Και ας σταματήσουμε πια να κατηγορούμε τα θύματα και να σκεφτούμε τι θα λέγαμε, αν ήταν το δικό μας παιδί, η αδελφή μας η γυναίκα μας.
Ας βγουν αθλήτριες του μπάσκετ να μιλήσουν επιτέλους. Για προπονητές και παράγοντες  που τους έχουν κάνει σεξιστικά σχόλια, που τις έχουν αγγίξει όπως δεν πρέπει. Που έχουν εκμεταλλευτεί τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε μια ομάδα και τις εξαναγκάζουν να ενδώσουν. Μια αθλήτρια που θα της την πέσει ο προπονητής της, ο πρόεδρος, ο χορηγός… και δεν ανταποκριθεί , μπορεί πολύ απλά να τελειώσει….
Ιστορίες για να πούμε μετά από τόσα χρόνια στον χώρο πάρα πολλές. Ίσως κάποια πράγματα όταν ήμασταν πιο μικρές τα θεωρούσαμε λογικό να συμβαίνουν ή δεν δίναμε σημασία. Μετά από χρόνια εμπειρίας όμως αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα με την αληθινή τους οπτική. Όπως έκανε τώρα η Σοφία .
 
Δεν θα ψάξω να ανακαλύψω λοιπόν τι έγινε μέσα σε εκείνο το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, όπως κάνουν πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είτε η αθλήτρια πήγε εκεί επειδή παρασύρθηκε από όμορφα λόγια ,είτε επειδή φοβήθηκε ,είτε επειδή εγκλωβίστηκε σε μια κατάσταση που δεν μπορούσε να ξεφύγει , είναι ακριβώς το ίδιο. Ένοχος είναι αυτός που εκμεταλλεύτηκε μια νεαρή αθλήτρια . Κάποιος διορίζεται σε μια τέτοια θέση για να προστατεύει τις αθλήτριες και γι αυτό τις εμπιστεύονται οι γονείς τους .Και αυτός έκανε ακριβώς το αντίθετο, όπως χιλιάδες άλλοι.
 
Η μοναδική διέξοδος σε όλο αυτό , μετά από τον ντόρο που έγινε , είναι ο φόβος πλέον να μεταφερθεί στους θύτες. Να φοβούνται αυτοί λοιπόν, μήπως τα επίδοξα θύματα τους μιλήσουν και αποκαλυφθούν. Και να τους αποτρέψει να προχωρήσουν.Και όλοι εμείς να πάψουμε επιτέλους να κάνουμε ότι δεν είδαμε ,ότι δεν ακούσαμε…
 
Στο οποιοδήποτε άβολο σχόλιο ή άγγιγμα μιλήστε. Και αν δεν το κάνετε εσείς να το κάνει αυτός που το βλέπει. Και να μην μιλήσουμε για μητέρες αθλητριών που βλέπουν τι συμβαίνει και μπορεί να μην αντιδράνε για να μην χάσει η κόρη τους ένα μετάλλιο ή μια θέση σε μια εθνική. Δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι…
 
ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ-ΕΣ: Μην ανέχεστε πλέον οποιοδήποτε σεξιστικό σχόλιο για εσάς , για το σώμα σας, αντιδράστε .Μην ανέχεστε οποιοδήποτε άγγιγμα .Οποιαδήποτε επαφή και περαιτέρω σχέση εκμετάλλευσης.
 
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Προστατέψτε τους αθλητές σας από άτομα που μπορεί να τους βλάψουν. Μην κάνετε ότι δεν βλέπετε. Κατακεραυνώστε τους.
 
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Μιλήστε στους αθλητές σας ,συμβουλέψτε τους. Εσείς πρέπει να είστε ο άνθρωπος εμπιστοσύνης που πρέπει να προστρέξουν ,όταν τους συμβεί κάτι ανάλογο.
 
ΠΑΙΔΙΑ: Όταν κάποιος σας κάνει να νιώσετε άβολα, μιλήστε στους γονείς σας ή σε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης. Μην φοβηθείτε ,πάντα υπάρχει κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει.
 
ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Μην δέχεστε να γίνεστε αντικείμενα εκμετάλλευσης. Χάστε την δουλειά σας, τη θεση σας, ας καθυστερήσει το πτυχίο σας ,ας σας κατηγορήσουν ότι εσείς φταίτε… Μιλήστε, πείτε όχι, αντιδράστε .Η ψυχική σας υγεία είναι το πιο σημαντικό. Όλα τα άλλα φτιάχνουν, αντικαθίστανται.
 
ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΧΛΗΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΙΩΠΗ
 
ΜΙΛΗΣΤΕ!
 
Ελένη Καλαϊτζάκη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Προπονήτρια Καλαθοσφαίρισης

Σχετικά άρθρα

Πάνω