Είστε εδώ
Αρχική > ΑΠΟΨΕΙΣ > Η κατρακύλα του Γυναικείου Μπάσκετ…

Η κατρακύλα του Γυναικείου Μπάσκετ…

Το 1978, είχα τη τιμή να είμαι ο πρώτος προπονητής της νεοσυσταθείσας τότε ομάδας γυναικών της ΑΕΣ ΕΝΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, και για τα τρία πρώτα χρόνια της ύπαρξης της.
Ήταν η εποχή που ήδη είχε αρχίσει η περίοδος της αυτοκρατορίας του ΑΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ, στο Ελληνικό Γυναικείο Μπάσκετ. Και ο ΣΠΟΡΤΙΓΚ ήταν η μόνη πηγή έμπνευσης για τα κορίτσια του Γαλατσίου.

Στα τρία πρώτα χρόνια λοιπόν της Γυναικείας Ομάδας της ΑΕΣ ΕΝΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, μια χούφτα κορίτσια με έναν προπονητή και έναν έφορο, προπονούνται και παίζουν επίσημα παιχνίδια στα τσιμεντένια γήπεδα της Σχολής Χατζιδάκη, της πλατείας του Αγ. Ανδρέα, και του Προμπονά, ενώ πανηγυρίζουν όταν καταφέρνουν να μπουν και στο κλειστό της Λεοντίου, μόνο για κάποιες προπονήσεις, αφού ήταν μικρό για επίσημους αγώνες.

Πέρασαν χρόνια, και εκείνη η ομαδούλα κατάφερε να ανέβει και να κερδίσει διακρίσεις τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα ήταν και μια μόνιμη πηγή ανάδειξης νέων πολύ αξιόλογων αθλητριών.

Με μόνιμο έφορο, αντιπρόσωπο της Διοίκησης τον ακούραστο Γιάννη Κατσώνη (του Θανάση) και με προπονητή των μεγάλων επιτυχιών τον Άκη Χρυσικάκη, η ΑΕΣ ΕΝΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ έλαμψε στο Ελληνικό Γυναικείο Μπάσκετ μέχρι πρόσφατα. Αθλήτριες που έμαθαν το μπάσκετ σε αυτή την ομάδα συνεχίζουν και σήμερα τις καριέρες τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στέλλα Φουράκη, Αγγελική και Σταυριανή Βιντσιλαίου, Γεωργία Δαμουλάκη, τα πιο πρόσφατα ονόματα, ενεργά στο Ελληνικό, Πολωνικό και Ιταλικό πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας φέτος, το 2022!
Και την ώρα που ο Αυτοκράτορας του Γυναικείου ΑΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ, μετά από οικονομικό στραγγαλισμό (αποχώρηση του βασικού χορηγού) αναγκάζεται να αυτοϋποβιβασθεί από την Α1 Εθνική κατηγορία στην Α’ ΕΣΚΑ, η ΑΕΣ ΕΝΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ με 4 “παιδιά” της σε πρωταθλήματα Α’ κατηγορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης, “αποφασίζει” να διαλύσει την γυναικεία της ομάδα της Α’ ΕΣΚΑ.

Με την ελπίδα να διαψευστούν οι πληροφορίες μας, παρακολουθήσαμε τη κλήρωση πρωταθλημάτων Γυναικών της ΕΣΚΑ. Για πρώτη φορά η ΑΕΣ ΕΝΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ σε καμμιά κατηγορία του Ελληνικού Γυναικείου Μπάσκετ. Και η κατάσταση αυτή έχει την επίσημη σφραγίδα του ιστορικού συλλόγου ΑΕΣ “ΕΝΩΣΗ” ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ.

Για πρώτη φορά από το πρώτο του πρωτάθλημα εθνικής κατηγορίας το 1976 ο ιστορικός ΑΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ θα συμμετάσχει φέτος στην Α’ ΕΣΚΑ, ελπίζοντας σε μια επανάκαμψη στις μεγάλες κατηγορίες Α2 και Α1…

Όσοι και όσες  μόχθησαν, σε αντίξοες κυριολεκτικά συνθήκες, να στήσουν το Γυναικείο Μπάσκετ στη περιοχή μας, δεν αξίζει να είναι μάρτυρες της διάλυσης του.

Με εκτίμηση σε όλους αυτούς.
Κώστας Κοντώσης

Σχετικά άρθρα

Πάνω