Είστε εδώ
Αρχική > Αθλητική Ψυχολογία - Διατροφή > Καρκινογόνος ο συνθετικός χλοοτάπητας???

Καρκινογόνος ο συνθετικός χλοοτάπητας???

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΠΑΛΙΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ!!!

Τα μηνύματα είναι πολλά και από πολλές μεριές. Ένα θέμα που πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 2006 στην Ιταλία, σχετικά με την επικινδυνότητα του συνθετικού χλοοτάπητα που πλέον χρησιμοποιούν πάρα πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου κανονικά, 5Χ5, 7Χ7 κ.ο.κ. Το θρυμματισμένο ελαστικό, ή αλλιώς “ψίχα καουτσούκ”, όπως ονομάζεται, χρησιμοποιείται στον τεχνητό χλοοτάπητα , για να παρέχει απορρόφηση των κραδασμών και επαρκή τριβή (για το τρέξιμο) στους αθλητές. Όσο παλαιώνει ο τεχνητός χλοοτάπητας, τόσο περισσότερα κομμάτια ψύχας καουτσούκ έρχονται στην επιφάνεια και σε επαφή με τα γυμνά μέρη των αθλητών, με τους τερματοφύλακες να έχουνε περισσότερη επαφή με αυτό.

nea9x9Στην ΙΤΑΛΙΑ το 2006, «Ο τεχνητός χλοοτάπητας που κατασκευάστηκε στην Ιταλία είναι δυνητικά καρκινογόνος» ήταν το τελικό πόρισμα που ανακοίνωσαν οι ειδικοί.

Το Φεβρουάριο του 2016, η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) ανακοίνωσαν ένα “σχέδιο δράσης” για την μελέτη του χλοοτάπητα που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα, θρυμματισμένα, ελαστικά και τους πιθανούς κινδύνους για τους νεαρούς αθλητές.

Ίδιοι προβληματισμοί και έρευνες και στην Μεγάλη Βρετανία!

Πριν μερικές μέρες, στην Ολλανδία, 30 ερασιτεχνικά σωματεία, αναγκάστηκαν να κλείσουν τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις, εν αναμονή της επαλήθευσης από τις Αρχές για ύπαρξη ή όχι καρκινογόνων ουσιών στα γήπεδά τους με συνθετικό χλοοτάπητα.

Το θέμα φαίνεται να είναι πολύ σοβαρό, και κατά τη γνώμη μας πρέπει να το έχουμε υπόψη! Το ερώτημα που προκύπτει:

Τα νέα γήπεδα 9Χ9, 7Χ7 που κατασκευάζονται στο Άλσος Βέϊκου, και έχουν στρωθεί με τα ΠΑΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του χλοοτάπητα από  το μεγάλο γήπεδο, πόσο ΑΣΦΑΛΗ είναι???

Πηγές πληροφοριών:

http://www.iatropedia.gr/eidiseis/sok-pithanos-karkinogonos-o-technitos-chlootapitas-sta-gipeda-5×5/51876/

http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/sunagermos-gia-karkino-logw-sunthetikou-xlootapita/3231277

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3523442/Growing-fears-health-risk-artificial-pitches-Football-authorities-urged-investigate-cancer-causing-claims.html

https://www.epa.gov/chemical-research/federal-research-recycled-tire-crumb-used-playing-fields

 

 

Σχετικά άρθρα

Πάνω