Είστε εδώ
Αρχική > ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ > ΜΠΑΣΚΕΤ: Ομάδες…φυσαρμόνικες – Πρωταθλήματα και τουρνουά αλλοιωμένα!

ΜΠΑΣΚΕΤ: Ομάδες…φυσαρμόνικες – Πρωταθλήματα και τουρνουά αλλοιωμένα!

Τελικά, ακόμη και οι αγνότερες  των προθέσεων καταντούν εργαλεία επίτευξης προσωπικών ή και συλλογικών εφήμερων στόχων!

basketDimarx1Και μιλάμε βέβαια για το κομμάτι του αθλητισμού που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι το αγνότερο, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η έλλειψη πρόβλεψης, ανικανότητα ανάλυσης, πρόχειρου σχεδιασμού ή όπως θέλετε να το πείτε, οδηγούν δύο κατ΄αρχήν θετικές αποφάσεις της ΕΣΚΑ, στην αποτυχία ή στη καλύτερη των περιπτώσεων στη αλλοίωση οποιαδήποτε έννοιας βαθμολογίας πρωταθλήματος.

Για να εξηγούμαστε:

Πρώτη περίπτωση: Η ΕΣΚΑ αποφάσισε και επέτρεψε πριν 3 περίπου χρόνια τη συμμετοχή Εφηβικών Ομάδων Εθνικών κατηγοριών εκτός από τα πρωταθλήματα των ΕΦΗΒΩΝ της και στα πρωταθλήματα Ανδρών της. Στόχος, η αγωνιστική εμπειρία και ατομική βελτίωση των νεαρών αθλητών. Πολύ σωστά!

Δεν πρόβλεψε όμως ότι “μεγάλες” ομάδες  θα κατέβαιναν στους αγώνες αυτών των πρωταθλημάτων με εφηβικές ομάδες κατά περίπτωση. Δηλαδή, ο Σύλλογος αποφάσιζε, με ποιούς παίκτες θα κατέβει στον α, ή β αγώνα, ανάλογα με το στόχο της ομάδας του στο ΕΦΗΒΙΚΟ πρωτάθλημα που είχε αγωνιστική 2 μέρες μετά. Αποτέλεσμα, σε άλλους αγώνες οι Εφηβικές Ομάδες να είναι υπερπλήρεις και σε άλλους “μισές”.

Συνιστά αυτή η συμπεριφορά αλλοίωση βαθμολογίας πρωταθλήματος ή όχι;

Δεύτερη περίπτωση: Η ΕΣΚΑ αποφάσισε φέτος να διοργανώσει πρωτάθλημα, τουρνουά το ονόμασε επίσημα, ΝΕΩΝ αθλητών για ηλικίες κάτω των 22 ετών. Στόχος η δυνατότητα να παίζουν σε πρωτάθλημα αθλητές οι οποίοι είτε δεν μπορούσαν ηλικιακά να συμμετέχουν στα υπόλοιπα επίσημα πρωταθλήματα, είτε δεν “χωρούσαν” στις συνθέσεις των Ανδρικών Ομάδων τους. Και πάλι πολύ σωστά!

Δεν πρόβλεψε όμως  δύο βασικά πράγματα.

Πρώτον, και εδώ ο Σύλλογος, ή μάλλον καλύτερα ο Προπονητής αποφάσιζε κάθε φορά ποιοί αθλητές θα συμμετέχουν σε ποιόν αγώνα, με αποτέλεσμα η ομάδα των ΝΕΩΝ κάθε συλλόγου να είναι…φυσαρμόνικα. Με τον α΄ αντίπαλο να παρουσιάζεται παντοδύναμη και με τον β΄αντίπαλο ομαδούλα της σειράς.

Δεύτερον, επέτρεψε τη διεξαγωγή των αγώνων σε ανοικτά γήπεδα, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα “μεγάλες” ομάδες να κατεβαίνουν με ελλείψεις ή και με “ξεχασμένους στα αζήτητα” αθλητές σε αυτά τα παιχνίδια, προστατεύοντας τους “πρωτοκλασσάτους” από τα σκληρά ανοικτά γήπεδα.

Συνιστά αυτή η συμπεριφορά αλλοίωση βαθμολογίας πρωταθλήματος (τουρνουά) ή όχι;

Και στις δύο των περιπτώσεων, “ριγμένοι” είναι οι αθλητές που περίμεναν πως και πως να πάρουν συμμετοχή σε δυνατούς αγώνες και τελικά τους σπρώξαν στη γωνία, ή στη καλύτερη στα ανοικτά γήπεδα.

Τι μένει επομένως;

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε με τέτοιες διοργανώσεις πρέπει να μπουν αυστηροί κανόνες που θα τις θωρακίζουν και όχι να τις γελοιοποιούν.

Δεν είναι ηθικά αποδεκτό η α’ ομάδα να προσθέτει κατά περίπτωση αθλητές από την Ανδρική, και να παίρνουν τις θέσεις αθλητών που πάσκιζαν όλη τη χρονιά, παραγκωνίζοντάς τους.

Δεν είναι ηθικά αποδεκτό, αν η ομάδα παίζει play-off αγώνα για το α’ πρωτάθλημα μεθαύριο, να κατεβαίνει με αναπληρωματικούς στο β’ πρωτάθλημα σήμερα, αλλοιώνοντάς το.

Δεν είναι ηθικά αποδεκτό, ο κάθε “προπονητής” και κάθε “παράγοντας” να αποφασίζει ποιός θα κατέβει σε ποιόν αγώνα ανάλογα τι τον βολεύει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ας ορίσει η ΕΣΚΑ αυστηρά τους κανόνες διεξαγωγής κάθε πρωταθλήματος και τα δικαιώματα συμμετοχής του κάθε αθλητή.

Ας ορίσει η ΕΣΚΑ αυστηρά τα γήπεδα διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, εννοείται ότι πρέπει να είναι κλειστά γήπεδα.

Χωρίς αυστηρούς και ξεκάθαρους κανόνες, ειδικά σε διοργανώσεις που αφορούν σε αθλητές υποδομών, σε ελάχιστα χρόνια θα δούμε τα γήπεδα των ακαδημιών να αδειάζουν και οι καφετέριες των καναπέδων να γεμίζουν. Κάθε χρόνος που περνάει, μια λίστα μεγαλώνει επικίνδυνα: Η λίστα των απογοητευμένων νέων αθλητών!!!

Δείτε γύρω σας πόσοι σύλλογοι αναζητούν έτοιμους αθλητές για να επανδρώσουν τις ομάδες υποδομών τους!!! Πόσο αστείο στ’ αλήθεια!!!

Ας αποφασίσουν και οι Σύλλογοι αν πραγματικά θέλουν να παράγουν αθλητισμό και αθλητές!!!

Σχετικά άρθρα

Πάνω