Είστε εδώ
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Νέος Αθλητικός Νόμος – Ελεύθερες μεταγραφές!

Νέος Αθλητικός Νόμος – Ελεύθερες μεταγραφές!

Με τη ψήφιση του Νέου Αθλητικού Νόμου, ο οποίος τροποποιεί και συμπληρώνει πολλές διατάξεις του βασικού νόμου του 1999 και των μεταγενέστερων όπως ισχύουν, πολλά είναι τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που προκύπτουν και που έχουν προκαλέσει συζητήσεις. Εμείς θα ασχοληθούμε ΜΟΝΟ με τα ζητήματα που θεωρούμε ότι αγγίζουν δύο σημαντικά τμήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Αφήνουμε σε άλλους τη κριτική για θητείες διοικήσεων, οργανωμένους οπαδούς, χειραγωγήσεις αγώνων και πρωταθλήματα.

Α. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ (Άρθρα 36,37,38)

Την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ φαίνεται να διασφαλίζει ο νέος αθλητικός νόμος, που ψηφίστηκε στις 19/6/2021.
Με τον νέο αθλητικό νόμο 4809/2021 (ΦΕΚ Α, 19/06/2021), μεταξύ άλλων, αναμορφώνεται, εκσυγχρονίζεται δραστικά και θωρακίζεται η άσκηση του επαγγέλματος της προπονητικής στη χώρα μας, αφού κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ σε σχέση με τους αποφοίτους πληθώρας διαφορετικών φορέων (περιοδικές Σχολές Προπονητών ΓΓΑ, δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, σχολές Προπονητικής ΕΠΟ διαβάθμισης UEFA)».
Η μεταρρύθμιση στο κομμάτι που αφορά στους προπονητές προβλέπει επίσης:

  • δημιουργία Εθνικής Σχολής Προπονητών στη ΓΓΑ ώστε να υπάρχει συνεχής και επαρκή προπονητική στελέχωση όλων των αθλημάτων, ακόμα κι όταν η «ειδικότητα» δεν διδάσκεται από άλλο φορέα
  • δημιουργία ψηφιακού Μητρώου Προπονητών
  • διασφάλιση κατώτατου ορίου αμοιβής για την απασχόληση προπονητή
  • υποχρεωτική πρόσληψη προπονητή σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Β. ΑΘΛΗΤΕΣ (Άρθρο 42 – Δικαιώματα και υποχρεώσεις αθλητών – Μεταγραφές ερασιτεχνών αθλητών)

Μεταξύ των πολλών υποχρεώσεων και δικαιώματα των αθλητών όπως περιγράφονται, για μας το σημαντικότερο όλων είναι:
“Ερασιτέχνης αθλητής ή αθλήτρια μεταγράφεται ελεύθερα από το αθλητικό σωματείο, στη δύναμη του οποίου ανήκει, σε άλλο σωματείο, από τη θερινή μεταγραφική περίοδο του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται το δέκατο ένατο (19ο) έτος της ηλικίας του/της και εφεξής.”

Τέλος πλέον οι απειλές παραγόντων και “προπονητών” προς αθλητές και τους γονείς τους, περί “Καρφιτσώματος του δελτίου τους στο ταβάνι”.
Το GalatsiSports που πολλές φορές βρέθηκε απέναντι σε διοικήσεις που αρνούταν μεταγραφές των αθλητών τους, νοιώθει απόλυτα δικαιωμένο για αυτή τη διάταξη του νόμου.
Τέλος, όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει το πλήρες κείμενο του νόμου, μπορεί να το βρει ΕΔΩ!!!

Σχετικά άρθρα

Πάνω