Είστε εδώ
Αρχική > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Η πιο επικίνδυνη στιγμή της ζωής μας!

Η πιο επικίνδυνη στιγμή της ζωής μας!

Noam Chomsky: Ο κόσμος βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας!

O Noam Chomsky προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας λόγω της κλιματικής κρίσης, της απειλής του πυρηνικού πολέμου και του  αυξανόμενου αυταρχισμού. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον New Statesman , ο 91χρονος γλωσσολόγος και ακτιβιστής των ΗΠΑ είπε ότι οι τρέχοντες κίνδυνοι ξεπερνούν εκείνους της δεκαετίας του 1930. 

«Δεν υπήρχε ποτέ κάτι τέτοιο στην ανθρώπινη ιστορία», είπε ο Τσόμσκι. «Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι, πολύ έντονα, την απειλή που ο Ναζισμός θα μπορούσε να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της Ευρασίας, πράγμα καθόλου αποδεκτό. Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ περίμεναν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει με μια περιοχή να κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και μια άλλη περιοχή από τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ …

Αλλά ακόμη και αυτό, αρκετά φρικτό, δεν θα ήταν σαν το τέλος της οργανωμένης ανθρώπινης ζωής στη Γη, κάτι με το οποίο είμαστε τώρα αντιμέτωποι.

Ο Τσόμσκι έδωσε συνέντευξη πριν από την πρώτη σύνοδο κορυφής της Διεθνούς Προοδευτικής Διεθνούς  (18-20 Σεπτεμβρίου), μια νέα οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Μπέρνι Σάντερς, τον πρώην προεδρικό υποψήφιο των ΗΠΑ και τον Γιάννη Βαρουφάκη , τον πρώην Έλληνα υπουργό Οικονομικών, για την αντιμετώπιση του δεξιού αυταρχισμού.

Σε μια ηχώ του συνθήματος του κινήματος «διεθνισμός ή εξαφάνιση», ο Τσόμσκι προειδοποίησε: «Βρισκόμαστε σε μια εκπληκτική συμβολή πολύ σοβαρών κρίσεων. Η έκταση τους απεικονίζεται από το τελευταίο σκηνικό του διάσημου ρολογιού Doomsday. Έχει ρυθμιστεί να μετρά το χρόνο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας (σ.σ.μέχρι το τέλος του πλανήτη από πυρηνικό όλεθρο), ο λεπτοδείκτης έχει κινηθεί πολλές φορές προς τα εμπρός και πίσω. Αλλά τον περασμένο Ιανουάριο, εγκατέλειψαν το λεπτοδείκτη και μετακινήθηκαν στο δείκτη δευτερολέπτων, έως τα μεσάνυχτα, που σημαίνει το τερματισμό μας. Και αυτό ήταν πριν από την πανδημία. ”

Αυτή η μετατόπιση, είπε ο Τσόμσκι, αντικατοπτρίζει «την αυξανόμενη απειλή του πυρηνικού πολέμου, η οποία είναι πιθανώς πιο σοβαρή από ό, τι ήταν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η αυξανόμενη απειλή περιβαλλοντικής καταστροφής, και το τρίτο πράγμα που λαμβάνεται υπόψη τα τελευταία χρόνια είναι η απότομη επιδείνωση της δημοκρατίας, η οποία ακούγεται κατ αρχάς σαν να μην ανήκει στα προβλήματα αλλά τελικά ανήκει, επειδή στην πραγματικότητα η μόνη ελπίδα για την αντιμετώπιση των δύο υπαρξιακών κρίσεων, οι οποίες απειλούν την εξαφάνιση, είναι η αντιμετώπισή τους μέσω μιας ζωντανής δημοκρατίας με αφοσιωμένους, ενημερωμένους πολίτες που συμμετέχουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων αντιμετώπισης αυτών των κρίσεων ».

Διαβάστε ολόκληρη τη πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στα Αγγλικά στο NEWSTATESMAN.

Σχετικά άρθρα

Πάνω