Είστε εδώ
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΟΧΙ άλλη καταστροφή της φύσης!!!

ΟΧΙ άλλη καταστροφή της φύσης!!!

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το  συλλαλητήριο που έγινε χθές 30/06 στη Γέφυρα Τατάρνας στα σύνορα Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, με κεντρικό σύνθημα “Σώστε τις λίμνες του Αχελώου” και μεγάλο στόχο την αποτροπή της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αντλησιοταμιεύσεων και ανεμογεννητριών στις λίμνες, τα βοσκοτόπια και τις κορυφογραμμές.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρία, παρεβρέθηκε πολύς κόσμος από την Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία, και συμμετείχαν με ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των κινημάτων “Σώστε τη λίμνη Κρεμαστών“, “Save Agrafa“, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, καθώς και ο Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Βαλαώρας, κ. Γιαννούλης.

Για τις τρομακτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών βάσει επιστημονικών μελετών πήρε θέση ο δικηγόρος κ. Τρύφωνας Κόλλιας και ο πρώην βουλευτής Ευρυτανίας, κ. Θωμάς Κώτσιας.

Φωtoγραφίες  από την εκδήλωση – credits “Ο Ευρυτανικός Παλμός

Το κάλεσμα στο συλλαλητήριο μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία συνεισφέρουν εδώ και πολλές δεκαετίες στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες κοινωνικές και οικονομικές αντισταθμίσεις. Θυσιάστηκε μια για πάντα ένα τεράστιο τμήμα του θρυλικού ποταμού Αχελώου για την κατασκευή τριών (3) αλλεπάλληλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών, ήτοι Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν ένα ενιαίο έργο συνολικής ισχύος 440+320+156= 916 MW, γεγονός που σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει συμβεί έως τώρα.

Πέραν της τεράστιας προσφοράς στον εξηλεκτρισμό της χώρας τα φαραωνικά αυτά έργα κανένα άλλο θετικό αντίκτυπο δεν έχουν επιφέρει, καθώς ολόκληρη η γύρω περιοχή έχει ερημοποιηθεί πλήρως. Οι πρωτοφανείς επιπτώσεις των έργων αυτών (30 θανάσιμα δυστυχήματα, αφανισμός 15 χωριών, σεισμοί, κατολισθήσεις, περιβαλλοντική, οικονομική, & κοινωνική υποβάθμιση), συνετέλεσαν στον οριστικό ξεριζωμό της τοπικής κοινωνίας, στην μαζική αστικοποίηση και στην χαριστική βολή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, στον οποίο δραστηριοποιούνταν οι τότε κάτοικοι. Έκτοτε, η εναπομείνουσα τοπική κοινωνία προσπαθεί διαρκώς να ορθοποδήσει, χρησιμοποιώντας τις ελάχιστες δυνάμεις που της έχουν απομείνει.

Ερχόμενοι όμως στο σήμερα, ακριβώς πάνω στην χρονική στιγμή που δημιουργούνται προοπτικές για την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του μοναδικής ομορφιάς λιμναίου τοπίου που κυριαρχεί πλέον στην περιοχή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δεύτερο ξεριζωμό και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ (https://geo.rae.gr) στην ίδια ακριβώς περιοχή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν:

  • Πλωτά φωτοβολταϊκά στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου
  • Φωτοβολταϊκά στους βοσκοτόπους της Βαλαώρας Αγράφων
  • Αντλησιοταμιεύσεις
  • Ανεμογεννήτριες

Η καταστροφή αυτή θα είναι η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ολόκληρης της υπαίθρου των Δήμων Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, καθώς κάθε σπιθαμή γης και κάθε λίτρο νερού, δεσμεύονται μια για πάντα και μετατρέπονται σε αντικείμενα βιομηχανικής δραστηριότητας με μόνο σκοπό το εμπόριο ενέργειας.

ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ

Κείμενο και φωτογραφία από AgrinioNews!

Σχετικά άρθρα

Πάνω