Είστε εδώ
Αρχική > Τέχνες & Πολιτισμός > Ένας 25χρονος με σύνδρομο Down ζωγραφίζει τον κόσμο και ονειρεύεται την ειρήνη!

Ένας 25χρονος με σύνδρομο Down ζωγραφίζει τον κόσμο και ονειρεύεται την ειρήνη!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κυρίες και Κύριοι, ο Ορέστης Χιώτης!

«Νιώθω ασφαλής όταν ζωγραφίζω», λέει ο 25χρονος Ορέστης Χιώτης, ένας νεαρός με σύνδρομο Down που ονειρεύεται να μην σταματήσει ποτέ να ζωγραφίζει. «Να μην την παρατήσω ποτέ τη δουλειά μου», λέει. Οι ζωγραφιές του και η διάθεσή του οδηγούνται από τα χρώματα που αγαπάει πολύ. Ιδίως το μαύρο, το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο «της έκρηξης», όπως το χαρακτηρίζει.

Η έκθεση του Ορέστη, που εγκαινιάστηκε τη Παρασκευή 18/03/2022 στις 19:00 στον εικαστικό χώρο «ρω» (Ρωμανού 5), ξεκινάει με ένα ηφαίστειο, συνεχίζει με λουλούδια που παίρνουν φως από τη μέρα και ακολουθεί μια σειρά έργων με πουλιά. Λόγω επικαιρότητας, στεκόμαστε περισσότερο στο περιστέρι της ειρήνης. «Μια μαύρη νύχτα που το περιστέρι δεν κλαίει πολύ, αλλά είναι λίγο θλιμμένο», περιγράφει ο ίδιος το έργο. «Τα πουλιά για μένα είναι σαν θρησκεία. Όταν τα βλέπω, φέρνουν μέσα μου χαρά», εξηγεί.

Η ξενάγηση στην έκθεση συνεχίζει με τα δέντρα- φύλακες. «Είναι νύχτα και τα δέντρα προστατεύουν και βοηθάνε τον κόσμο», περιγράφει. Συνέχεια έχουν οι αρετές. Αγαπημένη του είναι η Δικαιοσύνη. Πιο κάτω είναι μια γυναίκα που βλέπει το φεγγάρι και κλαίει και δίπλα της μια πολύχρωμη πολιτεία. Εμπνέεται από τη φύση, τη θάλασσα και τη βροχή. «Μ΄ αρέσει ο ήχος τους», λέει. Ακούει μουσική από τον ελληνικό κινηματογράφο και κλασική. Ακούει πάντα όταν ζωγραφίζει- και ζωγραφίζει καθημερινά αρκετές ώρες. «Ζωγραφίζω γιατί μ’ αρέσει. Γιατί το θέλω. Όταν ζωγραφίζω, νιώθω λίγο λύπη, λίγο χαρά, ό,τι πάει με το χρώμα. Δεν νιώθω πολύ άβολα. Νιώθω ασφαλής».

Αρκετά από τα έργα του Ορέστη έχουν τυπωθεί σε κούπες, σκουλαρίκια, μπλουζάκια, παρεό και μαντήλια, τα οποία μπορεί να τα βρει κάποιος στον εικαστικό χώρο «ρω».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου 2022.

ΠΗΓΗ: CNN Greece

Σχετικά άρθρα

Πάνω