Είστε εδώ
Αρχική > Αθλητική Ψυχολογία - Διατροφή > Γονείς και Προπονητές

Γονείς και Προπονητές

Σχέσεις για το καλό των παιδιών μας!

Σεπτέμβρης και η ώρα να διαλέξουμε αθλητική δραστηριότητα για το παιδί μας έφτασε! Γονείς και προπονητές θα πρέπει να συνυπάρξουν σε ένα κόσμο που επίκεντρο πρέπει να έχει το παιδί! Μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις που όλοι πρέπει να έχουν κατά νου, από μία ειδικό ψυχολόγο αρθρογράφο του Health News:

“Πολλές φορές ξεχνάμε τα βασικά.. αγνοούμε τις βασικές ανάγκες των παιδιών, τους βασικούς λόγους που ξεκινούν να αθλούνται, ή ποια θα πρέπει να είναι η δική μας συμβολή ως γονείς ή ως προπονητές στο ταξίδι αυτό..

Πιο κάτω, μπορείτε να διαβάσετε 5 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις που όλοι όσοι έχουν εμπλοκή (Ειδικά γονείς και προπονητές) στον παιδικό και νεανικό θα πρέπει να έχουν κατά νού.

1.Γιατί είναι ωφέλιμη η συμμετοχή των παιδιών με τον αθλητισμό; 

Εκτός του ότι γυμνάζονται και αυτό όπως όλοι ξέρουμε είναι ωφέλιμο για την υγεία μας, η συμμετοχή στον αθλητισμό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν πολλές από τις δεξιότητες τους πχ κινητικές, γνωστικές, ψυχοκοινωνικές δεξιότητες.

Η συμμετοχή αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται την συμπεριφορά τους, να επικοινωνούν, να κοινωνικοποιούνται και να υπακούν διάφορους κανόνες, τους βοηθά να αναπτύξουν το αίσθημα της συνεργασίας, αλλά και πως να πειθαρχούν κάτι πολύ σημαντικό, αφού εάν μάθουν να πειθαρχούν στον χώρο του αθλητισμού που είναι μια μικρή κοινωνία, τότε θα μάθουν να πειθαρχούν και στο σχολείο και στο σπίτι. Τέλος, η συμμετοχή στον αθλητισμό μαθαίνει στα παιδιά πόσο χρήσιμη είναι η υιοθέτηση ενός ενεργού τρόπου ζωής.

2.Ποια τα κίνητρα συμμετοχής των παιδιών στον αθλητισμό;

Τα κίνητρα συμμετοχής στον αθλητισμό είναι η ευχαρίστηση που πηγάζει από την συμμετοχή, η επιθυμία για καλή φυσική κατάσταση, η  κοινωνικοποίηση με άλλα παιδιά, η ανάγκη να δημιουργία φίλων. ΔΕΝ αποτελεί ως κίνητρο για τα παιδιά το να κερδίζουν μόνο αλλά το να μαθαίνουν να αναπτύσσουν κάποιες από τις δεξιότητες τους. ΔΕΝ αποτελεί ως κίνητρο για τα παιδιά το Δικό μας ΘΕΛΩ για να ξεκινήσουν ένα άθλημα, αλλά το δικό τους θέλω.

3.Πρώιμη εξειδίκευση: Πρέπει να γίνεται ή όχι; 

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρώιμη εξειδίκευση πρέπει να αποφεύγεται και ότι τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με διάφορα αθλήματα κατά την παιδική τους ηλικία μέχρι να καταλάβουν ποιο άθλημα τους αρέσει, και με ποιο άθλημα θέλουν να ασχοληθούν μεγαλώνοντας.

4.Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση γονιού-προπονητή;

Οι γονείς θα πρέπει να Συνεργάζονται με τους προπονητές έτσι ώστε να γίνεται ενημέρωση για το άθλημα και τις απαιτήσεις του.

Έτσι, ένας σωστά Ενημερωμένος γονιός μπορεί να βοηθήσει την αθλητική εξέλιξη του παιδιού. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει Εμπιστοσύνη μεταξύ γονιού και προπονητή και ο καθένας να ξέρει τον ρόλο του και να τον τηρεί, χωρίς να επεμβαίνει στο έργο ο ένας του άλλου

5.Αιτίες αθλητικής εγκατάλειψης – Πώς μπορούν γονείς και προπονητές να μειώσουν την αθλητική εγκατάλειψη;

Πίεση και στρες που ασκείτε από γονείς και προπονητές, σύγκρουση ενδιαφερόντων, έλλειψη επιτυχίας, έμφαση μόνο στη νίκη, η μικρή βελτίωση αλλά και καθόλου κίνητρα είναι κάποιοι από τους κύριους λόγους εγκατάλειψης.

Γονείς και προπονητές θα πρέπει να θυμούνται ποια είναι τα κίνητρα συμμετοχής και να εστιάζουν εκεί. Επίσης, αντί να ασκούν κριτική καλό θα είναι να επιβραβεύουν και να ενθαρρύνουν τους μικρούς αθλητές, να εστιάζουν στην προσπάθεια και ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ έτσι ώστε να μειώνεται το άγχος και το στρες.”

*Θάλεια Παναγή, (MSc., MA).
Αθλητική Ψυχολόγος,
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτιδα στο πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Σχετικά άρθρα

Πάνω