Είστε εδώ
Αρχική > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Ιστορικός Περίπατος “Λαμπρινή” Γαλατσίου

Ιστορικός Περίπατος “Λαμπρινή” Γαλατσίου

Η Προφορική Ιστορία καταγράφει πτυχές της ιστορίας, όπως τις έζησαν καθημερινοί άνθρωποι και αποκαλύπτει συχνά κρυφές ιστορίες με μεγάλη κοινωνική και ιστορική σημασία. Δίνει προτεραιότητα στην «ιστορία από τα κάτω», και φωνή στους «αφανείς» πρωταγωνιστές που απουσιάζουν από τα δημόσια αρχεία και τα βιβλία της ιστορίας.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ) http://oralhistorygroups.gr/omada-proforikis-istorias…/ (στο Facebook: Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας – ΟΠΙΑ, Athens Oral History Group) δημιουργήθηκε το 2013 και είναι πάντα ανοιχτή σε νέα μέλη και φυσικά νέους/ες αφηγητές/τριες. Τα μέλη της είναι εθελόντριες/εθελοντές.

H ΟΠΙΑ έστειλε το παρακάτω Δελτίο τύπου για  την εκδήλωση που οργανώνει τη Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ) διοργανώνει ιστορικό περίπατο στη λεγόμενη «Λαμπρινή», το πιο πρόσφατα κατοικημένο τμήμα του Γαλατσίου, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι σήμερα.

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στις 10:30 το πρωί

Ραντεβού στη διασταύρωση Κουντουριώτου & Τράλλεων,

που κάποτε ήταν ρέμα και πλημμύριζε. Θα περπατήσουμε ως το πάρκο Ηνιόχου και θα μιλήσουμε για την ιστορία του, θα προχωρήσουμε ως το μοναχικό πεύκο στη Δρυάδων που σκίαζε κάποτε την ταβέρνα του ‘Παμεινώντα, θα συνεχίσουμε κάτω απ’ την Παπαφλέσσα, όπου η πρώτη μικρή συνοικία τη δεκαετία του ’40, το κανατάδικο του Παπαγεωργίου, το κτήμα του Τσάκωνα και ο καταυλισμός που φιλοξένησε για λίγο επιζήσαντες μετά τον πόλεμο Εβραίους και θα προχωρήσουμε ως την Αγίας Ειρήνης, στην ΕΥΔΑΠ. Εδώ θα μιλήσουμε για την ΟΥΛΕΝ, την ύδρευση του Γαλατσίου, τη μάχη του διυλιστηρίου 4 μέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, για τα Δεκεμβριανά του ’44, και θα καταλήξουμε στο Παλαί.

Στη βόλτα θα μας συντροφέψουν Γαλατσιώτες και Γαλατσιώτισσες που έχουν αφηγηθεί τη ζωή τους στην Ομάδα μας και θα ξαναζωντανέψουν για χάρη μας κάποιες από τις μνήμες τους.

Θα χαρούμε πολύ να είσαστε κι εσείς στην παρέα μας.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η πορεία της ομάδας φαίνεται στο χάρτη παρακάτω. Το σχετικό link στο facebook:  https://www.facebook.com/events/580646436718618/?ref=newsfeed

 

 

Σχετικά άρθρα

Πάνω