Είστε εδώ
Αρχική > Αθλητική Ψυχολογία - Διατροφή > Κακή διοίκηση, κακό αποτέλεσμα!

Κακή διοίκηση, κακό αποτέλεσμα!

 

Εικόνα από ΤΝ για το GalatsiSports

«Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε

Η παραπάνω ρήση, αναφέρεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες συγκεκριμένες άστοχες και ακατανόητες ενέργειες ενοχοποιούνται για καταστροφικά επακόλουθα. Και έχει επαληθευθεί πολλές φορές και σε πολλά επίπεδα.

Πάρτε παράδειγμα τις Διοικήσεις Αθλητικών Συλλόγων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών. Όπου άτομα τα οποία έχουν αποτύχει σε πολλούς τομείς, θεωρούν εαυτούς ικανούς για ρόλους που στη πραγματικότητα δεν μπορούν ούτε να ακουμπήσουν.

Βέβαια απαιτείται υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας για να κάνει κάποιος μια σωστή και αποτελεσματική αυτοκριτική. Και να αναγνωρίσει πότε πρέπει να αποχωρήσει από τον όποιο θώκο κατέχει.

Ένας πρόεδρος ή CEO (λέξη-ρόλος της μόδας) οποιουδήποτε οργανισμού και ειδικότερα ενός οργανισμού που έχει να κάνει με ανθρώπους, και μάλιστα με νέους ή ακόμη και παιδιά, πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρίσματα και χαρακτηριστικά. Δύσκολο βέβαια να παραδεχθεί κάποιος ότι δεν τα έχει.

Σε όποιο βιβλίο, πανεπιστημιακή εργασία, σύγγραμμα, ή παρουσίαση και να ψάξεις, ως βασικά χαρακτηριστικά ενός αρχηγού – διοικητή αναφέρονται τουλάχιστον τα παρακάτω.

  • Συναισθηματική νοημοσύνη: Να έχει την ικανότητα να εμπνέει και να κινητοποιεί τους άλλους με το πάθος και την ενθουσιώδη προσέγγισή του.
  • Ηγετικές ικανότητες: Να μπορεί να καθοδηγεί ομάδες προς την επίτευξη κοινών στόχων και να δημιουργεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
  • Αποφασιστικότητα: Να είναι αποφασιστικός στις επιλογές του και μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις σε κρίσιμες καταστάσεις.
  • Οργανωτικές ικανότητες: Να έχει τη δυνατότητα να οργανώνει αποτελεσματικά τις δραστηριότητες και τους πόρους που διαθέτει για την επίτευξη των στόχων του.
  • Στρατηγική σκέψη: Να μπορεί να αναγνωρίσει τις ευκαιρίες και τις απειλές, να σχεδιάζει μακροπρόθεσμες στρατηγικές και να προβλέπει τις εξελίξεις.
  • Καλή επικοινωνία: Να είναι ικανός να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους υπόλοιπους, να αναθεωρεί τις προσεγγίσεις του και να προωθεί την αλλαγή και την καινοτομία.
  • Εκτίμηση χρόνου αποχώρησης: Να είναι ικανός να αντιληφθεί πότε πρέπει να αποχωρήσει, έχοντας ολοκληρώσει το έργο του και ταυτόχρονα έχοντας προετοιμάσει – κατά το δυνατόν – την διάδοχη κατάσταση.

Δείτε γύρω σας, ανάλογα με την εμπειρία του καθενός / καθεμιάς σας, και αναλογιστείτε πόσους και που γνωρίσατε ή και αν συνεργαστήκατε με ανθρώπους που έχουν έστω το 50% των παραπάνω χαρακτηριστικών.

Δεν χρειάζεται να ψάξετε μακριά, είναι γύρω σας, κοντά σας και επηρεάζουν κάποιο κομμάτι της ζωής σας. Μπορεί ακόμη χειρότερα να επηρεάζουν και την ψυχολογία και την ανάπτυξη των παιδιών σας

Κρίνετε με αυστηρό κριτήριο όμως, αφήνοντας στην άκρη το “ωχχ αδερφέ”.

Και δείτε τότε αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν οδηγήσει τους οργανισμούς τους σε επιτυχία ή αποτυχία. Θα εκπλαγείτε από τα συμπεράσματά σας.

Σχετικά άρθρα

Πάνω