Είστε εδώ
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > “Δεν ξεχνώ – Όχι στον φασισμό”

“Δεν ξεχνώ – Όχι στον φασισμό”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ 29/9 6ΜΙΣΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΚΑΜΙΝΙ

Δελτίο τύπου – Πρόσκληση

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στις 6μιση το απόγευμα, Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι»

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944 οι Ναζί κατακτητές, μόλις 13 ημέρες πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα εκτελούν σ’ ένα νταμάρι στον αυχένα των Τουρκοβουνίων, ανταρτόπουλα και αμάχους.

Η Δημοτική Παράταξη «Γαλάτσι από Κοινού» σας καλεί να θυμηθούμε και να συζητήσουμε:
•       Το ιστορικό της ομαδικής εκτέλεσης στο νταμάρι του Γαλατσίου το 1944: η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ) παρουσιάζει την έρευνά της που έφερε στο φως και το οποίο παρέμενε άγνωστο για 73 χρόνια.
•       Γιατί είναι άραγε τόσο ασθενική η συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας; Η λήθη επουλώνει τις πληγές ή τις κακοφορμίζει;  Μπορεί η ιστορική μνήμη να συμβάλει στη θεραπεία τους, στην κατανόηση του Άλλου, στην πρόληψη επόμενων συμφορών;
•       Στις σημερινές συνθήκες πώς μπορούμε σαν κοινωνία των πολιτών να συμβάλουμε στην ενίσχυσή της;
•       Το αυγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί ξανά. Μετράμε ήδη θύματα, πρόσφυγες, μετανάστες, αντιφασίστες, κάθε είδους «διαφορετικούς»: Από τον Παύλο Φύσσα στον Ζακ/Zakie, στον Άλκη Καμπανό, τον Μιχάλη Κουτσουρή, τον Σιράζ Αφτάρ…  και τα φίδια έχουν μπει ακόμα και στη Βουλή.
•       Μήπως έχει έρθει η ώρα για ένα πανδημοκρατικό μέτωπο-ανάχωμα στη φασιστική απειλή;

Στο πάνελ ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς και τα μέλη της ΟΠΙΑ Κατερίνα Αρβανιτάκη και Έφη Παυλογεωργάτου

Συντονίζει η Αγγέλικα Σαπουνά, εκπαιδευτικός, υποψήφια Δήμαρχος Γαλατσίου.

Σχετικά άρθρα

Πάνω