Είστε εδώ
Αρχική > ΑΠΟΨΕΙΣ > Κατσώνης για το μπάσκετ!

Κατσώνης για το μπάσκετ!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και ΕΝΩΣΕΙΣ

Λάβαμε στο e-mail μας επιστολή του Γιάννη Κατσώνη του Θανάση, προς την Ομοσπονδία Μπάσκετ και όλες τις Ενώσεις της Ελλάδας, με ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα. Τη δημοσιεύουμε αυτούσια.

Προς την 

Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

ΚΟΙΝ: Προς όλες τις Ενώσεις – μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

ΘΕΜΑ: AΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ

Κύριε Πρόεδρε,

Εδώ και δύο δεκαετίες τα σωματεία καταβάλλουν τα ” δίδακτρα” προκειμένου οι διαιτητές να κάνουν την πρακτική τους. Με άλλα λόγια να αποκτούν εμπειρίες που είναι απαραίτητες για την περεταίρω εξέλιξή τους.  

Το κόστος αυτής της διαδικασίας εδώ και 20 σχεδόν χρόνια καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το μόνιμο υποζύγιο, το αθλητικό σωματείο 

Αλλά και όταν τα έξοδα των αγώνων καλύπτονταν από τις διοργανώτριες αρχές,ή αν συμβεί στο προσεχές μέλλον κάτι τέτοιο, πάλι χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού αφορούν, που χορηγούνται για τη λειτουργία του αθλήματος, επομένως και γιά λογαριασμό των σωματείων “κυττάρων” και σε ότι αφορά τα έξοδα των αγώνων.  

Μέσω αυτής της προσφοράς των σωματείων, οι ταλαντούχοι και ικανοί διαιτητές προάγονται αγωνιστικά και φτάνουν μέχρι τις Εθνικές κατηγορίες και κάποιοι μέχρι την Ευρώπη.  Από δε την συμμετοχή στους αγώνες όσων προάγονται-προχωρούν, προκύπτουν διαιτητικές αμοιβές που σε κάποιες περιπτώσεις αφορούν ποσά διόλου ευκαταφρόνητα

Είναι λοιπόν λογικό και δίκαιο, ένα ποσοστό επί των ακαθαρίστων να επιστρέφει ως ανταποδοτική υποχρέωση στα σωματεία που συμβάλλουν έμπρακτα και καθοριστικά στην αγωνιστική εξέλιξη που διαμορφώνει τις αμοιβές, να παρακρατείται  από τους διαιτητές και να πιστώνεται στις οικείες Ενώσεις τους ( ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ, ΕΚΑΣΘ κλπ)  

ΠΡΟΤΑΣΗ:

Το 10 ή και 15% των ακαθαρίστων αμοιβών των διαιτητών που σφυρίζουν στα Εθνικά πρωταθλήματα και στην Ευρώπη, να παρακρατείται και να αποδίδεται ως ανταποδοτική υποχρέωση στις αντίστοιχες Ενώσεις στις οποίες ανήκουν (ΕΣΚΑ, ΕΚΑΣΘ,ΕΣΚΑΝΑ κλπ) οι οποίες με τη σειρά τους στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου, να ενισχύουν με αθλητικό υλικό τα σωματεία μέλη τους επιμερίζοντας την ενίσχυση ανάλογα με την δραστηριότητα ενός εκάστου εξ αυτών.

Κύριε Πρόεδρε,

Η οικονομική επιβάρυνση των εμπλεκομένων στο όλο μπασκετικό γίγνεσθαι είναι καθολικά και αποκλειστικά μονοδιάστατη σε βάρος του αθλητικού σωματείου και μόνο. 

Στο ποδόσφαιρο από πολλές δεκαετίες η συγκεκριμένη διαδικασία ανταποδοτικής συνεισφοράς είναι σε ισχύ, όπως και πολλές άλλες που συμβάλλουν στην  έμμεση ενίσχυση του σωματείου ¨κυττάρου”.

Την περασμένη μάλιστα αγων.περίοδο 2021-2022 από αυτή τη διαδικασία – πρόνοια σε ότι αφορά την Ε.Π.Σ.Αθηνών, στα σωματεία μέλη της αποδώθηκαν ως ανταποδοτική ενίσχυση, 500 ευρώ σε έκαστο εξ αυτών. 

Εξάλλου η συνταγματική πρόβλεψη και η θεσμική ύπαρξη και λειτουργία του σωματείου και ως εκ τούτου η οικονομική του στήριξή, είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρχει όλο το υπόλοιπο αθλητικό και διοικητικό φάσμα που καταλήγει στην κορυφαία διοικητική οντότητα του Ομοσπονδιακού θώκου.

Με εκτίμηση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ 

Σχετικά άρθρα

Πάνω