Είστε εδώ
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Να μην αναζωπυρωθεί ο φασισμός!

Να μην αναζωπυρωθεί ο φασισμός!

[Alexandros Avramidis/Reuters]

Ανακοίνωση από τον Τομέα Δικαιωμάτων Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣυΡιζΑ

Πάνω από είκοσι πρόσφυγες απανθρακωμένοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Απίστευτη τραγωδία, που όμως δεν λογίζεται ως τέτοια από την κυβέρνηση. Νεκροί, αόρατοι και άκλαυτοι, γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για την αδυναμία του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πυρκαγιές. Λες και φταίνε οι πρόσφυγες και για την Πάρνηθα, την Εύβοια τη Βοιωτία, για όλη την Ελλάδα που καίγεται.

Φυλακισμένοι 13 πρόσφυγες σε τρέιλερ του τρόμου από νεοναζιστές, κυνηγούς ανθρώπων που τους χαρακτηρίζουν ως «κομμάτια». Λίγο καιρό μετά την ανείπωτη τραγωδία της Πύλου, την δολοφονία του Σιζάρ Σαφτάρ στον Περισσό, καθώς επίσης και τις συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων, τα pushbacks.

 Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται από άκρη σε άκρη, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει μηνύματα μίσους και καλλιεργεί την αίσθηση ενός εξωτερικού εχθρού. Και ας είναι ο “εχθρός” αυτός,  ο λαός των απελπισμένων. Μιλάει για τον κίνδυνο της “παράτυπης μετανάστευσης”, άρα για “παράτυπους ανθρώπους”, για την ασφάλεια των συνόρων, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να αναφερθεί και στα δικαιώματα των προσφύγων, στην υπεράσπιση της ζωής, στην περιφρούρηση της διεθνούς νομιμότητας.

Γιατί η ανυπαρξία διεθνών και ασφαλών διόδων καθώς και της δυνατότητας αίτησης ασύλου, αναγκάζουν τους ανθρώπους αυτούς, ακόμα κι όταν έχουν μπει στο ελληνικό έδαφος, να κρύβονται σε δάση  και βουνά. Κρύβονται  για να μην συλληφθούν από την αστυνομία και επαναπροωθηθούν ή για να μην τους πιάσουν οι αυτόκλητοι ανθρωποκυνηγοί, σερίφηδες και πολιτοφύλακες, οι οποίοι συνδράμουν τις ελληνικές αρχές σε αυτές τις επαναπροωθήσεις  και τους οποίους παροτρύνουν ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία ακόμα και από το δημόσιο κοινοβουλευτικό βήμα.

Οι Εισαγγελικές αρχές οφείλουν να παρέμβουν άμεσα ενάντια σε κάθε κάλεσμα για πογκρόμ από αυτόκλητους πολιτοφύλακες στον Έβρο.

Πλέον, ο κίνδυνος του φασισμού δεν ελλοχεύει απλώς, βγαίνει παγανιά και σκορπίζει τον τρόμο στα βουνά του Έβρου, στις γειτονιές της Αθήνας, στα σκοτεινά σοκάκια. Εντέλει εκεί που οι άνθρωποι αναζητούν δρόμους ζωής και επιβίωσης, ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

Αυτόν τον αγώνα υπερασπιζόμαστε, τον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια. Και δεν  θα υποκύψουμε ποτέ στα απάνθρωπα ουρλιαχτά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού.

Τούτη την ώρα, η ανάγκη ενός μεγάλου, πλατιού και πολύχρωμου αντιφασιστικού μετώπου είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, για να αποδείξουμε ότι η ζωή όλων μπορεί να είναι αλλιώς. Μακριά από πολέμους και πείνα. Μακριά από την αγριότητα των ανθρωποκυνηγών. Μακριά από λογικές “έλα μωρέ 25 κομμάτια ήταν”…   

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που καλούν οργανώσεις και συλλογικότητες σήμερα Πέμπτη 24 Αυγούστου, 7μμ, στο Σύνταγμα.

Σχετικά άρθρα

Πάνω