Είστε εδώ
Αρχική > ΑΠΟΨΕΙΣ > Το κατηγορώ της καμένης φύσης

Το κατηγορώ της καμένης φύσης

 

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ (J’ACCUSE) ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ: Δε μπορεί να είναι αυτό το πεπρωμένο της χώρας!

Οι φωτογραφίες μιλούν με χίλιες λέξεις. Το πτηνό που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα αυγά του τα λέει όλα. Ή σχεδόν όλα. Τι θά’λεγαν τα καμένα πεύκα, οι δρυς, οι οξιές, τα χωράφια και τα πουρνάρια αν είχαν φωνή; Τι θα έλεγαν οι απανθρακωμένοι άνθρωποι, ζώα και πτηνά στο δάσος της Δαδιάς κι αλλού, οι πιλότοι των πυροσβεστικών μέσων των οποίων η ζωή – πολύ πιθανόν – να μη χρειαζόταν να εκτεθεί σε τέτοιο κίνδυνο αν είχαν παρθεί κάποια μέτρα ΠΡΟΛΗΨΗΣ; Σε τι απόγνωση βρίσκονται όσοι έχασαν σπίτια, αγρότες, μελισσοκόμοι και άλλοι επαγγελματίες; Σαν να μην το διαπιστώνουμε κι εμείς (π.χ. στα Γεράνεια) ειδικοί πλέον μιλούν για ερημοποίηση σε κάποιες περιοχές και ειδικά στην Αττική: ποιοί σκέφτονται τους νέους, τις μελλοντικές γενιές;

Η απόγνωση και η αδυναμία του να κάνεις κάτι άμεσα να βοηθήσεις ΔΡΑΣΤΙΚΑ μετατρέπεται σιγά σιγά σε αγανάκτηση απέναντι στους τωρινούς υπεύθυνους που είχαν όλα τα σημάδια μπροστά τους (2020-2022 αλλά και εδώ και δεκαετίες) και αδιαφόρησαν.

ΚΙ ΟΜΩΣ, EYΘΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ας αναλογιστούμε όλοι ότι έχουμε ευθύνες, έστω και έμμεσες, και να αναζητήσουμε λύσεις.
Μιλάμε για την αποσώβηση του κινδύνου ερημοποίησης, για προστασία της υγείας και της ποιότητα ζωής που μάς απομένει, για να τεθεί τέρμα στην εγκληματική κατάχρηση της δημόσιας γης και να δούμε άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μιλάμε για σεβασμό προς τους άλλους, για το δικαίωμα στην αναψυχή και την άθληση στις φυσικές ομορφιές της χώρας αλλά και την απεμπόληση εθνικών παθογενειών.

TA EΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ:

1. TΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
– θα γίνουν άμεσα εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά έργα για να διευκολυνθεί η φυσική αναγέννηση;
– Θα γίνουν (γνήσιες και ουσιαστικές) έρευνες για σύλληψη εμπρηστών αλλά και ηθικούς αυτουργούς;
– θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ΠΡΟΛΗΨΗΣ από Σεπτέμβριο ή θα ισχύσει η αναστολή και η λήθη;

2. ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
– για ποιό λόγο η φαινομενική ανοχή της κυβέρνησης; H Δαδιά κάηκε και πέρυσι (άρα είχαμε μία ισχυρή προειδοποίηση), η Πάρνηθα το 2021. Ασυγχώρητο να μείνουν χωρίς συνεχή επιτήρηση μέσω δρόνων (UAVs), χρήση τεχνολογίας (αισθητήρες, ΙοΤ). Εδώ τα άλση (π.χ. του Συγγρού) κλείνουν τις πιο επικίνδυνες μέρες. Προστατεύουμε τα άλση αλλά όχι τους δρυμούς και τις περιοχές natura; Πού είναι η λογική;
– Γιατί η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με την ΠΡΟΛΗΨΗ και καθιέρωση δασοφυλακής; Ακόμα και τελείως κυνικά η πρόληψη στοιχίζει πολύ λιγότερο από την καταστολή χωρίς να υπολογίσουμε καν την ανεκτίμητη απώλεια ψυχών, τις οικολογική καταστροφές, άλλες ζημιές. Από το 2020 έως έχουν καεί τεράστιες εκτάσεις, εκατομμύρια στρέμματα που δεν είχαμε την πολυτέλεια να χάσουμε.

Ναι το πρόβλημα είναι ενδημικό αλλά είναι αστεία επιχειρηματολογία να αναφέρεσαι στο παρελθόν, εκτός αν παραιτείσαι των ευθυνών σου. Εξίσου αστείες οι αναφορές στον … Καναδά μία χώρα x80 φορές μεγαλύτερη σε έκταση και όπου τα δάση καλύπτουν όλη τη χώρα, στη Σικελία (όπου ακόμα η μαφία έχει τοπικά επιρροή), στο Κογκό και οπουδήποτε αλλού.

3. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ … ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

– Γιατί η εμμονή στο σπασμωδικό επικοινωνιακό (κυρίως) με τις ασυναρτησίες στις δηλώσεις και στις εξηγήσεις π.χ. αρχικά αοριστίες περί «κλιματικής αλλαγής», μετά ξαφνικά ακούσαμε για «αλητήριους» και επανήλθαν οι «ασύμμετρες απειλές». Φτάνουν οι γενικότητες και πείτε ξεκάθαρα τι συμβαίνει!

– Ναι πράγματι, είναι δυνατόν η Αλεξανδρούπολη να χτυπήθηκε ως αναδυόμενο γεωπολιτικό κέντρο. Αυτό μπορεί να εξηγεί κάποιες φωτιές αλλά υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες άλλες.
– Εντάξει δεν αποκλείεται κάποιοι πράκτορες να έρχονται μεταμφιεσμένοι αλλά οι μετανάστες (πρόσφυγες ή παράτυποι) ας μη γίνουν αποδοπομπιαίοι τράγοι.

Πάντως, έχουν νόημα οι αόριστες εικασίες; Aν αφήσεις το σπίτι σου απροστάτευτο τελείως μετά τι εξηγήσεις να δώσεις για το πλιάτσικο;

4. ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ;
– Πάμε στο νομοθετικό: γιατί δεν μπαίνουν ασφαλιστικά μέτρα για 30χρόνια στα καμένα (όπως στη Γαλλία όπου το μεγάλο πρόβλημα με τις πυρκαγιές έχει αμβλυνθεί)
– Γιατί παραμένουν τα κενά / έμμεσα κίνητρα για εμπρησμούς π.χ. δυνατότητα για δραστηριότητες στα καμένα από το νόμο του 2012; Από τους βουλευτές νοιάζονται έστω και ελάχιστοι ή φοβούνται μήπως παρεκλίνουν από την κομματική γραμμή;
– Το κτηματολόγιο ΠΟΤΕ θα εφαρμοστεί κανονικά; (όπως π.χ στην Κύπρο όπου οι πυρκαγιές είναι σπάνιες παρά τις λιγότερες βροχές)
– Στην Ελλάδα υπάρχει σε γενικές γραμμές ατιμωρησία για σοβαρά εγκλήματα. Ε, λοιπόν για τους εμπρησμούς αυτή η ατιμωρησία ισχύει ακόμη περισσότερο, ενώ η βαναυσότητα προς τα ζώα τιμωρείται αυστηρά. Γιατί αυτή η αντίφαση;
– Πλέον και η «αμέλεια» δεν είναι κακούργημα; Θα καταφέρουν κάποιοι να κρυφτούν πίσω από αυτήν;

5. ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ
Θα δείξει ο κόσμος εμφατικά τον Οκτώβριο ότι αυτό το θέμα τον απασχολεί ή θα έχει ξεχαστεί μέχρι τότε; H δυσαρέσκεια φαίνεται καλύτερα σε εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς είναι μία ευκαιρία να προειδοποιήσεις χωρίς απαραίτητα να αλλάξει η κυβέρνηση.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Παράδεισοι χάνονται, και μία ψυχή και μία καμένη πλαγιά είναι ανεκτίμητες απώλειες. Το πτηνό της φωτογραφίας δε θα δει τα μικρά του. Κάποιοι γενναίοι πιλότοι δε θα ξαναδούν το φως της ημέρας. Κάποιοι έχασαν το σπίτι τους, για κάποιους οι κόποι μιάς ζωής γίνονται στάχτη, για κάποιους που έχουν αναμνήσεις από μέρη που επισκέφτηκαν είναι σαν να έχασαν μέρος της ζωής τους. Πάντως, όσο και να σε απογοητεύει μία κατάσταση η λύση δεν είναι να φεύγεις. Να φύγουν αυτοί που αφήνουν τη χώρα να έρθει σε αυτή την κατάσταση. Άλλωστε, «Η πόλις πάντα θα σε ακολουθεί».

Είναι προφανές ότι στο Χάρβαρντ δεν διδάσκουν συναισθηματική νοημοσύνη. Δε ξέρω καν αν μπορεί να διδαχτεί. Όμως θα έπρεπε να διδάσκουν ότι αν δεν είσαι σε θέση να αναλάβεις τις ευθύνες σου να μην αναλαμβάνεις κυβέρνηση. Ξανά και πάλι: η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός.

Όταν είσαι ηγέτης (leader) με την ευρεία σημασία του όρου δεν ζητάς απλά να ενημερώνεσαι!! Βγαίνεις και εμψυχώνεις τον κόσμο, λαμβάνεις ουσιαστικά μέτρα για να μην επαναληφθούν οι καταστροφές. Δε γυρεύεις να μειώσεις το πολιτικό κόστος με το να βάζεις νεοδιορισθέντες και σχεδόν αδιάφορους με το αντικείμενο, υπουργούς να αναλάβουν αυτοί το πολιτικό κόστος.
Nαι κάποιες από τις πυρκαγιές ενδέχεται να έχουν σχέση με «υβριδικό πόλεμο», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αλοίμονο τότε να ήταν αυτή η αντιμετώπιση!! Ξανά και πάλι: η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός.
Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας τον Οκτώβριο που είναι ευκαιρία να μεταδώσουμε ένα μήνυμα μπας και αλλάξουν κάποια πράγματα!

Σχετικά άρθρα

Πάνω