Είστε εδώ
Αρχική > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Δάση Έλατου η Ανεμογεννήτριας?

Δάση Έλατου η Ανεμογεννήτριας?

Πυρκαγιές Καίνε τα Δάση – Ανεμογεννήτριες Φυτρώνουν!

Πυρκαγιές καταστρέφουν τα δάση της χώρας! Παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και υποσχέσεις, καμμιά προστασία, κανένας αντιπυρικός προγραμματισμός! Περιουσίες καίγονται, άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους, δάση, ζώα και ο πλούτος είτε ιδιωτικός είτε εθνικός εξαφανίζονται μέσα στις ριπές των ανέμων των πυρκαγιών.

Και τι μένει? «Καθαρός χώρος» για ανεμογεννήτριες! Όσο και να μη θέλει κάποιος να δεχθεί ότι τα «καμένα» εξυπηρετούν τη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, οι εξελίξεις τον πείθουν!

Ρίξτε μια ματιά στην Εύβοια, μια ματιά στα «ψιλά» των ειδήσεων, μια ματιά στα περίεργα και ξαφνικά νομοθετήματα. Λες και το ελληνικό σύμπαν συνωμοτεί για το καλό των Ελλήνων ολιγαρχών ενέργειας.

Μια και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι απαραίτητη για την κλιματική αλλαγή, οι  επιστήμονες προτείνουν να εγκαθίστανται σε υποβαθμισμένα, κοντά σε οδικά δίκτυα μέρη και τοποθεσίες κάτω από 800 μέτρα υψόμετρο για να μην καταστρέφονται τα βουνά! Η φύση δίνει ποιότητα ζωής. Εδώ στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, δεν τα πιστεύουμε αυτά! Εξάλλου, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν έχουν πει κάτι εναντίον των ανεμογεννητριών.

Η Ελλάδα είναι σίγουρα μια μοναδική χώρα με πλούσια γεωλογική σύνθεση σε βουνά, πεδιάδες, νησιά, ποτάμια, λίμνες, βιοποικιλότητα. Κι όμως ακόμα και σε προστατευμένες περιοχές ΝATURA (με αποφάσεις ΣΤΕ της κ. Σακελαροπούλου νυν προέδρου Δημοκρατίας), και στα νησιά μπαίνουν ανεμογεννήτριες.

Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) αντί να συντάσσονται από επιστήμονες και ανθρώπους που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου συντάσσονται από ιδιωτικές εταιρίες που πληρώνονται από τον επενδυτή (Νόμος Χατζηδάκη).

Πρόσφατα ακόμα και αυτός ο νόμος (για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων) τροποποιήθηκε έτσι ώστε να διευκολύνει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η τροποποίηση αυτή παρακάμπτει την υποχρέωση των εταιρειών για ΜΠΕ ορίζοντας ότι για αιολικά κάτω των 10ΜW δεν χρειάζονται, οπότε οι εταιρείες τα “κομματιάζουν” σε έργα κάτω των 10ΜW, π.χ. σε 6,7,ακόμη και 9.9ΜW.

Μόλις στις 8/6/2023, μία και μόνο εταιρία ΙΚΕ από τη Θεσσαλονίκη (μπροστάρης ποιανού μεγάλου?), με κεφάλαιο 10,000€, κατέθεσε 4 αιτήσεις για 68 νέες ανεμογεννήτριες που έρχονται να προστεθούν στις 36, που ήδη είναι στην διαδικασία των εγκρίσεων των Περιβαλλοντικών Όρων στο Τυμφρηστό – Βελούχι. Το πανέμορφο δάσος στη κορυφογραμμή, από τον Αη Λια της Αγίας Τριάδας – Νεοχωρίου μέχρι τη Βρύση Ζαχαράκη – Ταρζάν  όπως και στις κορυφές Βουλγάρα – Κερασιά – Μεγάλη Ράχη (Βουλγαρομνήματα), κινδυνεύει να «ποδοπατηθεί» από τα τεράστια κατασκευάσματα που παράγουν ρεύμα και καταστρέφουν το μέλλον. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Σημειωτέον ότι η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων παράγοντας συνολικά 1.872 MW (40% της χώρας).

 

Για την εγκατάσταση τους χρειάζονται δρόμοι 20-40 μέτρα πλάτος, τόνοι από σίδερο και μπετόν για τη βάση στήριξης διαμέτρου 30-80 μέτρα, Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν. «Αιολικά Πάρκα – Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός αλλά τα συμφέροντα είναι χρυσά και η διαπλοκή τεράστια»  

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τις ανεμογεννήτριες είναι απίστευτα εξωφρενικό και απόλυτα ηλίθιο. Η χώρα που έχει το τουρισμό ως βαριά βιομηχανία, κάνει τα αδύνατα δυνατά να τον καταστρέψει!

Όχι? Τα δάση που καίγονται αυξάνουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος υποβαθμίζοντας τη ποιότητα ζωής. Σε γυμνά από δένδρα βουνά οι άνεμοι πολλαπλασιάζουν τη ταχύτητά τους, σαρώνοντας το Αιγαίο. Οι ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές, αλλάζουν το μικροκλίμα της περιοχής τους, «ξεραίνοντας» τη χλωρίδα, μειώνοντας έτσι τη χιονόπτωση. Το βουνό τσιμεντώνεται, η φύση σφραγίζεται μια για πάντα. “Ιδιαίτερα αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο επιφέρει η δημιουργία τους (αιολικών πάρκων) σε δάση, σε σημαντικές περιοχές χλωρίδας & πανίδας, σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και σε περιοχές σπάνιας βιοποικιλότητας, Σύμφωνα με την έκθεση της «Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστήμης και Πολιτικής για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων» (2019) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (IPBES), η διάνοιξη νέων δρόμων και η αλλαγή χρήσης γης που προκαλεί η εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών πάρκων μέσα σε φυσικά οικοσυστήματα συνιστά παγκοσμίως τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή.”

 

Η Ελλάδα έχει ήδη εγκατεστημένες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πιθανότατα περισσότερες απ’ ότι χρειάζεται για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής! Γιατί συνεχίζει? Μα γιατί η Ευρώπη τη χρηματοδοτεί και στο μέλλον θα παίρνει πίσω την ενέργεια που περισσεύει, χωρίς η ίδια να καταστρέφει τη φύση της!!!

Η Ελλάδα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε «μπαταρία» της Ευρώπης! 

Σχετικά άρθρα

Πάνω