Είστε εδώ
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΜΠΑΣΚΕΤ: Προς πολλούς αποδέκτες!!!

ΜΠΑΣΚΕΤ: Προς πολλούς αποδέκτες!!!

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗ!

Μια επιστολή προς πολλούς αποδέκτες μας έστειλε χθες ο Γεν. Γραμματέας του ΑΕΣ “ΕΝΩΣΗ” ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ κ. Γιάννης Κατσώνης, που επί  40+ χρόνια προσφέρει συνεχώς στο Γυναικείο Μπάσκετ της χώρας μας. Σας τη παραθέτουμε αυτούσια!

Ο αθλητισμός είναι κοινωνική ανάγκη και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξασφαλίζονται επαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις και οικονομικοί πόροι προς διεκπεραίωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Θεσμικά ( νομος 2725/1999) ο αγωνιστικός αθλητισμός διεκπεραιώνεται αποκλειστικά από τους αθλητικούς συλλόγους που με ξεχωριστό νόμο του κράτους, αποκαλούνται φορείς κοινωνικης προσφοράς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προκειμένου να ξεχωρίζουν από τις ιδιωτικές αθλητικές σχολές και τις διάφορες Π.Α.Ε.( ποδόσφαιρο) και Κ.Α.Ε.( μπάσκετ) που είναι ανώνυμες εταιρείες αθλητικού θεάματος.
Τα ψίχουλα που δίνονταν ως επιχορήγηση από την πολιτεία έχουν πάψει να υφίστανται από το 2002, δηλαδή πολύ πριν την οικονομική κρίση. Ομοίως και από κάποιους Δήμους που ενίσχυαν κάποτε.
Επομένως οι πηγές εξεύρεσης πόρων απαραίτητων για τη στοιχειώδη λειτουργία ενός Συλλόγου είναι οι παρακάτω:
Η οικονομική συνεισφορά των γονιών των τμημάτων υποδομής,οι διαφημιστικές χορηγίες, η συνεισφορά των διοικούντων και τέλος η ισχύς του Δελτίου.
Από τα παραπάνω στις σημερινές συνθήκες, οι χορηγίες έχουν εξαφανιστεί, η δυνατότητα συνεισφοράς των γονιών έχει περιοριστεί αρκετά ομοίως και των διοικούντων.
Η οικονομική πηγή που απορρέει από την ισχύ του δελτίου έστω και αποδυναμομένη τα τελευταία χρόνια λόγω ΑΣΕΑΔ, είναι αυτή που μπορεί να στηρίξει τα Σωματεία που δίνουν βάρος στην παραγωγική διαδικασία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα αγώνων, εκδοσης δελτίων, αυτοκόλλητων κ.λ.π.
Σε ότι μας αφορά το συνολικό ποσό της συνεισφοράς των γονιών καλύπτει κάτι λιγότερο από τα 3/5 του λιτού προϋπολογισμού μας και τα υπόλοιπα 2/5, αν είμαστε τυχεροί και δεν έχουμε πρόσθετα έξοδα από τραυματισμούς γιατί τότε είναι περισσότερα, καλύπτονται από εκδηλώσεις και από τη συνεισφορά των διοικούντων.
Να προστεθεί δε ότι τα τρία τελευταία χρόνια υποστήκαμε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση από τη συμμετοχή μας στα Πανελλήνια πρωταθλήματα ( Κύμη 2012, Σκάλα Λακωνίας και Γρεβενά 2013 και Βόλο 2014).
Αν λοιπόν σε ένα Σωματείο που «παράγει», οι αθλήτριες που ξεχωρίζουν είναι σωστό και δίκαιο να μεταγράφονται σχεδόν δωρεάν ή με ποσά «κλεπταποδοχής» είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η ύπαρξη του έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.
Αν η λειτουργία των Σωματείων «κυττάρων» του αθλητισμού είναι θετική διαδικασία κοινωνικής και όχι μόνο ανάγκης, τότε και η οικονομική τους ενίσχυση μέσα από την ισχύ του δελτίου είναι ζωτικής σημασίας.
Και επειδή υπάρχουν αρκετοί κακόβουλοι, δηλώνουμε ότι οι ενισχύσεις που προκύπτουν  από την παραχώρηση αθλητριών μας είναι αυστηρά ανταποδοτικές και επιστρέφουν στα κορίτσια μας, για καλύτερες συνθήκες άθλησης (ενοικίαση  κλειστών χώρων που μας λείπουν ,ασφάλιση αθλουμένων, μείωση των συνεισφορών κ.λ.π.)
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τα παραπάνω δίνουμε την εικόνα του Συλλόγου μας καθώς και το σκοπό της λειτουργίας του.
Ο καθένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με πρακτική μας και τους σκοπούς που υπηρετούμε. Όμως η συσχέτιση μας με άλλα Σωματεία του χώρου που έχουν άλλη φιλοσοφία και πρακτική ,οδηγεί σε άστοχες και άδικες κρίσεις, κάτι που δεν περιποιεί τιμή στους κρίνοντες.
Τέλος θα επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά ότι:
Πιστεύουμε ότι αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο όποιες αθλήτριες προσέρχονται στις ακαδημίες μας. Σεβόμενοι την δουλειά των άλλων Σωματείων δεν χρησιμοποιούμε εκμαυλιστικές μεθόδους για να πείσουμε αθλήτριες να έλθουν στο Γαλάτσι κάτι που γίνεται κατά κόρον σε βάρος μας.
Η διοικητική παρουσία μας στο Γαλάτσι είναι συνυφασμένη με την κοινωνική αποστολή του αγωνιστικού αθλητισμού και δεν εξαρτάται από κατηγοριες ή πρωταθλήματα. Και οι όποιες επιτυχίες είναι συνδυασμός της συγκεκριμένης προσπάθειά μας με την ταυτόχρονη παρουσία ικανού αριθμού εξελίξιμων κοριτσιών.
Τέλος συμβουλεύουμε αυτούς που χωρίς να γνωρίζουν ασκούν αρνητική κριτική για τις φετινές μεταγραφές που μας αφορούν,  να μη συνεχίσουν γιατί θα εκτεθούν.
Υποσχόμαστε ότι όταν έλθει η ώρα θα εκθέσουμε με κάθε λεπτομέρια μεθοδεύσεις, συμπεριφορές και πρακτικές για να κρίνει ο καθένας ποιος είναι «ο μικρός» και ποιος «ο μεγάλος» στο χώρο του γυναικείου μπάσκετ και  ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του.

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΚΑΤΣΩΝΗΣ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του ΑΕΣ «ΕΝΩΣΗ” ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Σχετικά άρθρα

Πάνω