Είστε εδώ
Αρχική > ΑΠΟΨΕΙΣ > Έχουμε πολύ κοντή… μνήμη!

Έχουμε πολύ κοντή… μνήμη!

Ξεχνάμε εύκολα το χθες σε Πολιτικές και Πανδημίες!

Μετά το πρώτο lockdown του Μαρτίου 2020, ήρθε το καλοκαιράκι, και … ξεχνώντας τη πανδημία ξεχυθήκαμε σε παραλίες και στα χωριά μας, λες και ήταν απλά ένα κακό όνειρο.

Παρά τις “αδύναμες” επιστημονικές φωνές για δεύτερο κύμα που περιμένουμε, και με μια αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική, άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες του κόσμου, λες και αυτοί προερχόταν από υγιεινούς παραδείσους. Τα δολάρια και τα Ευρώ νάναι καλά, και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε, νόμιζαν.

Οκτώβρης 2020 και το “θεριό” αρχίζει πάλι να βρυχάται! Χωρίς να έχουμε πάρει κανένα μάθημα από τη μόλις πριν 6 μήνες ιστορία, άρχισαν πάλι οι κάθε λογής αντιρρησίες, ειδικοί και “ειδικοί” να λένε τα δικά τους, και όσοι φώναζαν την αλήθεια, να στριμώχνονται στο περιθώριο και στην απαξίωση από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης.

Η ατομική ευθύνη των πολιτών, αλλά όχι των κυβερνώντων, καλείται να δώσει λύσεις και να υψώσει τείχη ανάσχεσης της πανδημίας. Η ατομική ευθύνη, που πριν 1,5 χρόνο ψήφισε τη “μη” ευθύνη των κυβερνώντων! Αυτή η ατομική ευθύνη που “ξέχασε” τα 3 μνημόνια και τους εκατοντάδες θανάτους από τις αυτοκτονίες!

Η ατομική ευθύνη των πολιτών, μέσω του covid-19, έχει σκοτώσει πάνω από 5000 ανθρώπους τους τελευταίους 3 μήνες, όχι η ευθύνη των πολιτικών, τρομάρα μας. Ξεχνάμε, ξεχνάμε εύκολα και φοβάμαι ότι μόλις φτάσουμε ξανά στη κάλπη, πάλι τον εαυτούλη μας θα φροντίσουμε, με “ατομική ευθύνη”.

Ξεχνάμε αγαπητοί, και ξεχνάμε πολύ γρήγορα, ειδικά οτιδήποτε δεν “κάθεται” καλά στα αυτιά μας. Ξεχνάμε τα “2 εκατομμύρια εμβόλια” το Δεκέμβρη, και βολευόμαστε με τα 8000 τη μέρα το Γενάρη… Ξεχνάμε την οικονομική καταστροφή της δεκαετίας του 2010-2019, και βολευόμαστε με την οικονομική “ευμάρεια” του 2019-2020 των ΜΜΕ και … βλέπουμε!

Για όλα όμως φταίει… ο άλλος!!!

Η ιστορία όμως γράφει και διδάσκει – αυτούς που της δίνουν την αξία που της αρμόζει – και η ιστορία έγραψε:

ΠΑΝΔΗΜΙΑ “ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ” ΓΡΙΠΗΣ 1918-1919

(ΠΗΓΗ: History.com)

Η διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1918 – γνωστή ως “ισπανική γρίπη” – ήταν 2 ολόκληρα χρόνια. Ο ιός μόλυνε 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σκότωσε περίπου 20  έως 50 εκατομμύρια ανθρώπους, περισσότερους από όλους τους στρατιώτες και τους πολίτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ενώ η παγκόσμια πανδημία διήρκεσε δύο χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πέθανε μέσα σε τρεις ιδιαίτερα σκληρούς μήνες το φθινόπωρο του 1918. Σας θυμίζει κάτι;

Οι ιστορικοί πιστεύουν τώρα ότι η θανατηφόρα σοβαρότητα του «δεύτερου κύματος» της ισπανικής γρίπης προκλήθηκε από έναν μεταλλαγμένο ιό που εξαπλώθηκε από κινήσεις στρατευμάτων του πολέμου. (οι “τουρίστες” του 2020;)

Η πανδημία εμφανίστηκε σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, αλλά λόγω του πολέμου τα ΜΜΕ της εποχής είχαν αυστηρή λογοκρισία, και μόνο η ουδέτερη Ισπανία πληροφορούσε το κόσμο ελεύθερα για την πορεία της γρίπης, γι’ αυτό και το όνομα “ισπανική”!

Αξιωματούχοι σε πολλές κοινότητες επέβαλαν καραντίνες, διέταξαν τους πολίτες να φορούν μάσκες και έκλεισαν δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, εκκλησιών και θεάτρων. Οι άνθρωποι έπρεπε να αποφύγουν τη χειραψία και να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους, οι βιβλιοθήκες σταμάτησαν να δανείζουν βιβλία και ψηφίστηκαν νόμοι που απαγόρευαν το φτύσιμο.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, ειδικά όταν δεν μαθαίνεις απ’ αυτή, δε νομίζετε;

Κώστας Κοντώσης

 

Σχετικά άρθρα

Πάνω