Είστε εδώ
Αρχική > ΑΠΟΨΕΙΣ > ΚΑΤΣΩΝΗΣ κατά ΠΑΝΤΩΝ!

ΚΑΤΣΩΝΗΣ κατά ΠΑΝΤΩΝ!

Μετά την εκπομπή της περασμένης Δευτέρας “ΠΟΛΙΤΕΣ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” με θέμα “ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ”, που το GalatsiSports είχε αναφέρει ΕΔΩ,  ο Γιάννης Κατσώνης του Θανάση μας έστειλε το παρακάτω κείμενο που αποτελεί τη δική του καταγραφή και ανάλυση αυτών που ειπώθηκαν και αυτών που ΔΕΝ ειπώθηκαν!

Επειδή ο κ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι ο μακροβιότερος αθλητικός παράγων του Γαλατσίου, θεωρούμε ότι αξίζει να ακουστεί η γνώμη του. Τη παραθέτουμε…

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Την Δευτέρα 29 Νοέμβρη 2021 στην εκπομπή του καναλιού “ΠΟΛΙΤΕΣ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” ήταν καλεσμένοι πέρα από την Δημοτική αρχή και εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων του Γαλατσίου.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά έλαμψε δια της απουσίας και αφωνίας του ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι επιτελείς του. Η τακτική του “στρίβειν και του κρύβεστε” για κάθε ζήτημα που αφορά αυτή τη Δημοτική διοίκηση είναι πλέον το σήμα κατατεθέν της αντιδημοκρατικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς που την διέπει. Επίσης μεγάλο ερωτηματικό είναι και η απουσία εκπροσώπου του Α.Ο. Γαλατσίου. Προφανώς η χειραγώγηση στο συγκεκριμένο Σύλλογο είναι απόλυτη. 
 
Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στην συζήτηση προκύπτουν συμπεράσματα που έχουν σχέση με τη γενικότερη αντιμετώπιση του αθλητικού γίγνεσθαι από τη Δημοτική αρχή που οδηγούν στην εδραία πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος Δήμαρχος και η πλειοψηφία του, παραγοντίζουν εξυπηρετώντας αλλότριες ανάγκες σε βάρος των αθλητικών σωματείων και των αθλούμενων.
 
Από την συγκεκριμένη κουβέντα στο κανάλι προέκυψε μια εξ απαλών ονύχων νύξη του προέδρου της Κορωνίδας περί παραχώρησης ωρών στο ποδοσφαιρικό γήπεδο υπέρ τρίτων και έξω από το Γαλάτσι, με συνέπεια να αναγκάζονται τμήματα του Συλλόγου τους να παίζουν μόνιμα έξω και μακριά.
Αρνητική εντύπωση δημιούργησε η παράλειψη αυτού του γεγονότος από τον Πρόεδρο του ΠΑΣ Γαλάτσι που όχι μόνο δεν αναφέρθηκε σ’ αυτό αλλά ούτε έκανε κάποιο σχόλιο στην αναφορά του Προέδρου της Κορωνίδας.
Και το αρνητικό της αφωνίας ως προς αυτό, του Προέδρου του ΠΑΣ Γαλάτσι έχει να κάνει με το βασικότερο λόγο που το 2004 με την προτροπή Διοίκησης Τούντα, στην οποία ο σημερινός Δήμαρχος συμμετείχε ως αντιδήμαρχος σε έμισθες θέσεις, και ο ίδιος ο Πρόεδρος συμμετείχε στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Και ο βασικότερος λόγος ως ένα επί πλέον κίνητρο ήταν και οι προσθετική συνένωση των ωρών που είχαν τα δύο Σωματεία ΕΝΩΣΗ και ΟΜΙΛΟΣ πριν την συνένωσή τους.
Νομίζω ότι η μη αντίδραση του ΠΑΣ στην πολιτική εξυπηρέτησης αλλότριων επιδιώξεων του Δημάρχου σε βάρος των Συλλόγων και των αθλούμενων του Γαλατσίου, χαρακτηρίζει και το βαθμό απεμπόλησης δικαιώματος και χειραγώγησης. 
 
Η παρέμβαση δε του ταμία της ΕΝΩΣΗΣ και οι προτάσεις του περιέχουν αυτονόητες υποχρεώσεις μιας Δημοτική Αρχής που αντιλαμβάνεται την αποστολή της και έχει την θέληση να δρομολογήσει λύσεις με γνώμονα τις ανάγκες άθλησης μέ όρους κοινωνίας και όχι με όρους αγοράς. 
Δυστυχώς η αγοραία έκφραση στην πιό χυδαία μορφή της είναι το σήμα κατατεθέν της Διοίκησης Μαρκόπουλου και σε αυτό τον τομέα. 
Επομένως οι προτάσεις του ταμία της Ενωσης θα έχουν ανταπόκριση σε μια άλλη Διοίκηση με τελείως διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό από αυτόν της σημερινής.
 
Οι θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ και οι προτάσεις του κινούνται στη σφαίρα του επιθυμητού και δεν έχουν καμία υπόσταση εάν δεν συνοδεύονται από τη διάθεση διεκδίκησης στο μέγιστο βαθμό. Και αυτό γιατί οι όποιες κουβέντες για την συμμετοχή της Δημοτικής αρχής στη διαμόρφωση του αθλητικού γίγνεσθαι που επιβάλλεται και αρμόζει στην πόλη μας, απαιτεί διάθεση και των δύο μερών. Και το ένα μέρος και το πιό ουσιαστικο που είναι η Δημοτική αρχή Μαρκόπουλου, βρίσκεται πέρα και έξω από αυτή τη λογική και υποχρέωση.
Επομένως οι όποιες προθέσεις του προέδρου της ΕΝΩΣΗΣ αποδυναμώνονται από την Διοίκηση Μαρκόπουλου αλλά και από τις θωπείες και τους ευσεβείς πόθους που εξέφρασε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
 
Τέλος θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου για τον εκπρόσωπο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο όργανο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου.
Ενώ στο θεωρητικό πεδίο με βρίσκει σε μερικά σύμφωνο, εκείνο που με προβλημάτισε είναι η θέση του για την μερική εμπορευματοποίηση των δομών και κυρίως η θολή του αναφορά στο ζήτημα άλλών αθλημάτων που πρέπει να έχουν θέση στις αθλητικές δομές του Δήμου και που λειτουργούν με τη μορφή αθλητικού σωματείου μεν, αλλά στην ουσία είναι ιδιωτικές αθλητικές σχολές .
 
Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντισφαίρισης Γαλατσίου, εξέφρασε τον φόβο του που εδράζεται σε περιρέουσες προθέσεις του Δήμου για διάθεση γηπέδων τένις σε αλλότρια σωματεία ιδιωτικού σκοπού. Με δεδομένη την παραγοντίστικη και μικροπολιτική διάθεση εξυπηρέτησης, λογική Μαρκόπουλου, θεωρώ ότι οι φόβοι του έχουν βάση και είναι εκ των ουκ άνευ ακόμα και η δυναμική αντίδραση προς αποτροπή τέτοιων προθέσεων εκ μέρους του πολλαπλώς υπότροπου Δημάρχου.  
 
Θα τελειώσω με μια γενική αναφορά σε ότι αφορά τον αθλητισμό και τη θεσμική του υπόσταση, προς γνώση όλων. Από τους σημερινούς διοικούντες τα Σωματεία αλλά και την Δημοτική Διοίκηση που έχει μαύρα μεσάνυχτα επ’ αυτού.
 
“Ο Αθλητισμός είναι κοινωνική ανάγκη και πρωτεύουσα υποχρέωση της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εξασφαλίζει τους πόρους και τους χώρους για την κάλυψει του αθλητισμού που επιπρόσθετα είναι και συνταγματική υποχρέωση.Να  σημειωθεί ότι η οικονομική ενίσχυση του αθλητικού σωματείου προβλέπεται και στο σύνταγμα, όπου τα τελευταία χρόνια απεμπολείται  συστηματικά.
Φορείς του αγωνιστικού αθλητισμού, είτε ομαδικού είτε ατομικού, είναι το αθλητικό σωματείο και ο σχολικός αθλητισμός.Και επειδή ο σχολικός αθλητισμός στη χώρα μας δεν έχει ουσιαστική συμμετοχή και υφίσταται τυπικά, ο μοναδικός φορέας της προπονητικής προσπάθειας, της οποίας κορυφαία εκδήλωση είναι ο αγώνας, είναι το Αθλητικό Σωματείο “κύτταρο του αθλητισμου”
 
Το αθλητικό Σωματείο καθορίζεται θεσμικά ως Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου κοινωνικής προσφοράς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 
Ο δε αθλητισμός διαχωρίζεται στο αθλητικό σωματείο από τη μια και στις Ανώνυμες εταιρείες αθλητικού θεάματος που είναι στη Ελλάδα μόνο οι ΠΑΕ (ποδοσφαιρο) και οι ΚΑΕ (μπασκετ). Ο χαρακτηρισμός “ερασιτεχνικό σωματείο” είναι λάθος. Ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι η εκτός θεσμών άθληση ομαδική ή ατομική. Στο αθλητικό σωματείο ο αθλούμενος έχει τις ίδιες προπονητικές και αγωνιστικές υποχρεώσεις με τον επαγγελματία μιας ΠΑΕ ή ΚΑΕ και διαφέρει μόνο ως προς την υπόσταση του φορέα που υπάγεται.
 
ΠΡΟΤΑΣΗ
Η λύση για την σωστή και λειτουργική παρουσία προκειμένου το αθλητικό σωματείο “κύτταρο” να εκπληρώνει την κοινωνική αποστολή του, είναι η άμεση ή έμμεση ταύτισή του με την τοπική αυτοδιοίκηση. 
Σε αρκετούς Δήμους όπου η  Δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τον αθλητισμό με όρους κοινωνίας και όχι με όρους αγοράς, η ταύτιση έχει γίνει πράξη συμβάλλοντας στην όσο το δυνατό μικρότερη οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας στο δικαίωμα άθλησης των παιδιών και σε καλύτερες συνθήκες που καλύπτουν τα στοιχειώδη. Δήλαδή το αντίθετο από αυτό που ζούμε στο Γαλάτσι σήμερα και χθες.
 
2 – ΔΕΚΕΜΒΡΗ – 2012
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ 
 
 
 

Σχετικά άρθρα

Πάνω